MOSKVU BRINU AMERIČKE LABORATORIJE U BLIZINI RUSKE GRANICE: "Nema podataka o ulozi SAD u pandemiji, ali ima pitanja"!

Ruska strana sa zabrinutošću prati vojne biološke aktivnosti SAD u blizini granica Rusije i željela bi da Amerikanci objasne svrhu svojih laboratorija u susjednim zemljama sa Rusijom i Kinom, umjesto da „igraju propagandne igre oko virusa korona", rekao je neimenovani izvor iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije za RIA „Novosti".

  • Svijet

  • 29. Mar. 2020  30. Mar. 2020

  • 0

„Odavno sa zabrinutošću posmatramo vojne biološke aktivnosti SAD, koje sprovode u neposrednoj blizini naših granica. U susjednim zemljama u Zakavkazju i Centralnoj Aziji, koje se graniče i sa Kinom, nalaze se biološke laboratorije, koje finansira Washington i u kojima rade njihovi stručnjaci", istakao je izvor.

Prema njegovim riječima, „čak ni lokalne vlasti ne znaju čime se oni bave u zatvorenim blokovima".

„Međutim, dobro je poznato, i Amerikanci čak ni ne skrivaju, da ono što se razvija u tim laboratorijama ima veze sa Pentagonom, jer ih upravo oni finasiraju. Ne bi bilo loše da SAD razjasne namjenu svojih laboratorija, koje su 'načičkane' uz granice Rusije i Kine, umesto što igraju propagandne igre oko virusa korona", pojašnjava neimenovani ruski izvor.

Naime, zvanični predstavnici SAD posljednjih dana ponavljaju da je virus Covid -19 porijeklom iz Kine i optužuju Kinu da nije blagovremeno preduzela mjere kako bi spriječila da epidemija preraste u pandemiju. Peking na optužbe odgovara pretpostavkama da su američki vojnici mogli donijeti virus u Kinu, jer su u novembru prošle godine, uoči epidemije virusa korona, prisustvovali vojnim igrama u Wuhanu.

„Da bismo nedvosmisleno odgovorili na pitanje o izvoru virusa, o tome gdje se pojavila prva zaražena osoba, trebalo bi sprovesti veliki naučni rad. Posebno ako se virus pojavio u prirodnoj sredini, kao rezultat prirodnih mutacija. To je, vjerovatno moguće na više mjesta, tako da je teško kriviti jednu zemlju, tim prije što je danas većina država tijesno povezana saobraćajnim vezama, pa je prenos infekcije iz jedne tačke planete u drugu pitanje nekoliko sati", rekao je izvor iz ruskog Ministarstva.

Prema njegovim riječima, zbog toga optužbe na račun Kine koje stižu iz Washingtona stvaraju nedoumice.

Izvor podsjeća da su upravo Sjedinjene Američke Države decenijama bile glavni pokretač globalizacije i pokušavale su da je iskoriste u svojim geopolitičkim i ekonomskim interesima. On dodaje da „sada mogu kriviti samo sebe jer nisu mislili o negativnim sporednim efektima".

„Kada je riječ o 'američkom tragu' u pojavljivanju Covida-19, za sada nemamo informacije o tome", naglašava neimenovani izvor iz Ministarstva i dodaje da je sada najvažnije da se brzo izađe na kraj sa virusom, ali da je to moguće samo ukoliko cijelo čovječanstvo udruži snage.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...