ŽRTVA SVOJIH ODLUKA: Krivična prijava protiv Vučića, traži se kazna zatvora od tri godine

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije, jer se nisu pridržavali samoizolacije po povratku iz posjete Mađarskoj u vrijeme vanrednog stanja.

  • Regija

  • 30. Mar. 2020  

  • 1

U saopštenju te organizacije se navodi da su Vučić i Mali 22. marta bili u posjeti Mađarskoj ali da se po povratku nisu pridržavali mjera samoizolacije koja se odnosi na sve građane koji dolaze u Srbiju.

Kao dokaz za te optužbe navode se javno dostupne informacije o toj posjeti objavljene u domaćim medijima.

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava predlaže da se Vučiću i Malom odredi pritvor jer njih pojavljivanje u javnosti ukazuje da bi u kratkom vremenskom periodu mogli da ponove to krivično djelo.

"Predlažemo da prijavljena lica budu osuđena na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, budući da se radi o licima koja kroz sredstva javnog informisanja pozivaju građane da se pridržavaju mjera samoizolacije a sami krše te iste mjere", dodaje ta organizacija.

Kako je u saopštenju ocijenjeno, samo maksimalnom predviđenom zatvorskom kaznom postići će se generalna prevencija, odnosno građanima će se jasno ukazati na neophodnost sprovođenja mjera samoizolacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...