USPJEŠNI PODUZETNIK IZ LIVNA MATE RIMAC PORUČUJE: Nema otkaza, svima pune plate

Rimac je rođen u BiH, tačnije u Livnu, I jedan je do vodećih poduzetnika u Hrvatskoj.

  • Ekonomija

  • 30. Mar. 2020  

  • 0

"Neće biti otpuštanja i svi naši zaposlenici primat će punu plaću. Radimo upravo na planu za najcrnji scenarij u kojem bi sve ovo trajalo 12 mjeseci", rekao je podzetnik i vlasnik firme Rimac Automobili Mate Rimac u videu na svom YouTube kanalu, prenosi BiznisInfo.

Rimac je rođen u BiH, tačnije u Livnu, I jedan je do vodećih poduzetnika u Hrvatskoj.

Dobivao je, kaže, dosta upita od novinara o tome što se događa u firmi Rimac Automobili i kako će “hendlati” posao tokom krize. Videom želi odgovoriti na sva pitanja.

Navodi da je zdravlje njihovih zaposlenika i porodica na prvom mjestu i zato su radnike poslali doma 16. marta.

"Tada sam mislio da je to pogrešna odluka jer su svi ostali nastavili raditi, ali danas mi se ipak čini da je to bila dobra odluka jer nemamo niti jedan slučaj COVID-a među zaposlenicima, koliko znamo – govori Rimac.

Dodaje da će sva radna mjesta, a trenutno zapošljavaju preko 720 ljudi, stalnih zaposlenika, studenata i vanjskih saradnika, zadržati i da neće smanjivati plaće. U februaru, objavio je, isplatili su 10,5 miliona kuna bruto plaća.

– Moj je zadatak, kao i menadžmenta, da poslujemo i u najcrnjem scenariju. Da tvrtka može opstati i do 12 mjeseci, pokušavamo minimizirati negativni utjecaj na situaciju. Zato od ovog tjedna krećemo raditi u manjem timu. Zašto sada? Zato što su nam neki projekti iznimno bitni kao C_Two. Htjeli smo ga lansirati i krenuti s isporukom ove godine. Ne želimo da bude veliki vremenski rok isporuke. Trenutno radimo prototipove za homologacijski proces. Tako da ćemo sada s jednim malim timom nastaviti raditi na tome – kaže.

Navodi i da se na posao dolazi dobrovoljno i da su omogućili sve zaštitne uslove s dispenzerima za dezinfekciju, zaštitnom opremom te da nema mješanja odjela i sastanaka uživo – sve je virtualno.

– Tvrtke općenito imaju jako malo novca na računu, ne znam koliko to ljudi zna. U SAD-u primjerice, pola firmi ima keša za preživljavanje do 27 dana. Tu spadamo i mi. Vrlo malo firmi, 25 posto njih, ima gotovine za više od 60 dana – poručio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...