DOKTORICA PILAV OBJAVILA NOVI IZVJEŠTAJ KŠKS-a: Ima i ohrabrujuće vijesti...

Na konferenciji za novinare Vlade i Kriznog štaba Kantona Sarajevo naglašeno je da se u protekla 24 sata počelo sa intenzivnijim testiranjima

  • Vijesti

  • 31. Mar. 2020  31. Mar. 2020

  • 0

Kako je kazala Aida Pilav, direktorica Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, u Kantonu Sarajevo sa današnjim danom nalazi se 24 pozitivna sugrađanina na pozitivna koronavirus.

"U posljednja 24 sata se počelo sa intenzivnijim testiranjem. Jučer je obavljeno 61 testiranje i u posljednja 24 sata bilo je pet pozitivnih osoba. Važno je istaknuti da je ukupan broj testiranja u Kantonu Sarajevo bio 272, sa 24 pozitivna, i tu se govori o 10 posto ukupnog broja. Napominjem da se testiranja vrše po medicinskim i epidemiološkim indikacijama i broj od 10 posto govori u prilog da još 90 posto akutnih respiratornih sistema pripada influenci ili nekim drugim akutnim respiratornim oboljenjima koji nužno nisu koronavirus", rekla je Pilav.

Posebno je istaknula ohrabrujuće informacije da su registrirane tri hospitalizacije.

"Tri naše sugrađanke su hospitalizirane i radi se o osobama koje su stabilne i bez teške kliničke slike i vjerovatno u nekom narednom periodu odlaze na kućni tretman. Istovremeno, broj ljudi koji je u samoizolaciji, prema bazi Zavoda za javno zdravstvo iznosi 1.962, a već su 1.152 naša sugrađanina izašla iz samoizolacije", naglašava Pilav.

Posebno je pohvalila dobro uhodane mobilne timove Domova zdravlja, koji vrše testiranja u kućnim uslovima.

"Ističem da su napravljena 61 testiranja jučer u kućnim uslovima, što znači da radimo dosta intenzivno i da odgovaramo svim postavljenim indikacijama", pojasnila je.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...