KRIZNI ŠTAB OBJAVIO DETALJNE PODATKE: 1.308 testiranja na koronavirus u FBiH,182 zaraženih...

Predstavnici federalnih institucija održali su danas redovnu konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli nove informacije vezano za borbu protiv širenja koronavirusa.

  • Društvo

  • 31. Mar. 2020  31. Mar. 2020

  • 0

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je da su nastavljene aktivnosti na dezinfekciji gradova u FBiH, prenose Vijesti.ba.

U narednim danima, kako je naveo, očekuju se konkretni rezultati svih do sada donesenih naredbi. Solak je veoma važnim ocijenio činjenicu da je značajno podignuta svijest kod svih građana u poštivanju tih naredbi.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez iznio je podatak da je s današnjim danom obavljeno 1.308 testiranja na koronavirus, od čega su potvrđena 182 slučaja. U odnosu na jučer bilo je 30 novih slučajeva i 252 nova testiranja.

alt

- Ako gledamo zaraženost, 55 posto žena je pozitivno. Do sada smo imali devet smrtnih ishoda, od čega su šest osobe iznad 65 godina, a tri iz dobne skupine između 45 i 54 godine - rekao je Čerkez, dodajući da je preminulo pet muškaraca i četiri žene.

Odgovarajući na pitanja novinara, Solak je rekao kako je dosta migranata uklonjeno s ulica i gradskih trgova, i prebačeni su u kolektivne centre koji već funkcionišu.

- Svakako, to rade kantonalne uprave policije, ali nismo dobili konkretan podatak koliko ih je sklonjeno s ulica i u kojim su centrima smješteni. Ali možemo vidjeti da ih više nema u onom broju u kojem su bili ranije - rekao je Solak.

Naglašava da trenutno nema migranata kod kojih je potvrđen koronavirus, ali da su pripremljene prostorije ukoliko takvih slučajeva bude.

- Svakako se u tim kolektivnim centrima prati zdravstveno stanje migranata - dodao je Solak.

Jedno od pitanja bilo je i razmišlja li se o ublažavanju mjera kada je u pitanju rad određenih privrednih subjekata, ali i kretanje osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina?

- Svaka naredba se analizira i prije, ali i nakon njenog donošenja. Konkretno, veoma su dobri efekti naredbe o zabrani kretanja osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina, koja je već 12 dana na snazi. Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze te osobe, i o tome svaki dan na sjednici Štaba raspravljamo i gledamo treba li i na koji se način ta naredba može ublažiti - rekao je Solak.

Dodaje da svaka donesena naredba ima za cilj smanjenje rizika i očuvanje zdravlja građana.

Na novinarski upit koliko je od oko 420 inficiranih osoba u BiH na bolničkom liječenju, Čerkez je rekao da je, prema posljednjim informacijama, u FBiH hospitalizirano 57 osoba, od kojih je 14 težeg zdravstvenog stanja.

Poručuje da u FBiH u ovom trenutku ima više od 23.000 testova, očekuje se dolazak još novih 5.000, plus novih 150.000 testova, koji bi trebali da dođu u nekom narednom periodu.

- U BiH nijednog trenutka nije postojao nedostatak testova - jasan je bio Čerkez.

(Vijesti.ba / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...