SRBIJA OČAJNA ZBOG POTEZA KURTIJA: "Kosovo nije ukinulo takse, ovo je predstava za strance"!

"Aljbin Kurti nije ukinuo takse, već je premijer privremenih institucija samouprave u Prištini najavio samo oročenu suspenziju taksi i to uslovno, a istovremeno uvodi nove kaznene mjere za građane i privredu, koje naziva reciprocitetom", ocijenio je direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

  • Regija

  • 01. Apr. 2020  

  • 2

"Ovime se situacija ne deeskalira i ne vraća na stanje prije uvođenja anticivilizacijskih taksi na robu iz centralne Srbije, već se na perfidan način uvode do sada nepostojeće barijere za trgovinu i kretanje ljudi i robe", navodi se u pisanoj izjavi Đurića.

"Priština nastavlja da se poigrava ovim pitanjem i ekonomskom perspektivom društva na Kosovu i Metohiji i odluka je predstava namijenjena dijelu međunarodne zajednice", smatra Đurić.

"Smatram, međutim, da nikako nije vrijeme za mjere poput onih koje je večeras usvojila Priština, već je ovo vrijeme kada čak i duboke i suštinske razlike sa Prištinom treba da budu po strani, i kada svi treba da snažno i neposredno sarađujemo na prevazilaženju epidemije koja ne zna za granice, političko opredjeljenje, vjeru i naciju", zaključio je Đurić.

Danas, 1. aprila, stupila je na snagu odluka Vlade Kosova o potpunom ukidanju taksi na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine i Srbije, s tim što se prema Srbiji postepeno uvodi reciprocitet.

Na telefonskoj sjednici Vlade održanoj kasno sinoć usvojen je prijedlog o potpunom ukidanju taksi uvedenih krajem 2018. i postepenoj primjeni reciprociteta kao principa u odnosima sa Srbijom.

To znači da u trgovinskim odnosima sa Srbijom, izrazi korišteni u potrebnim dokumentima moraju biti u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i važećim zakonodavstvom, kao što su fitosanitarne potvrde i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode biljnog i neživotinjskog porijekla koji podliježu fitosanitarnoj kontroli na granici; te veterinarske potvrde i prateća dokumentacija za prehrambene i neprehrambene proizvode životinjskog porijekla koji podliježu veterinarskoj kontroli na granici.

Ovu odluku su dužni da sprovedu Granična policija, Carina, Agencija za hranu i veterinarstvo, Agencija za medicinske proizvode i opremu i druge odgovorne institucije.

Primjena i adekvatnost ove odluke preispitivaće se najmanje jednom mjesečno, saopšteno je iz Vlade Kosova. Ova odluka ostaje na snazi do 15. juna 2020. godine.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Albin Kurti izjavio je sinoć na konferenciji za novinare da se takse od 100 posto na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine uvode bez ikakvih recipročnih mjera.

“Ne želimo da Srbiju i BiH tretiramo na isti način. Mi znamo da i BiH pati od Srbje, jer protiv nas se bori s polja, a sa BiH iznutra. Naš gest dobre volje će nadamo se naići na odobravanje tamošnjeg naroda, ali želimo da državne vlasti BiH, iako se ne priznajemo, odgovore ukidanjem viza”, kazao je Kurti.

Naglasio je da BiH ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, kao ni Kosovo BiH, ali da postoji s kosovske strane želja da BiH to učini i da zato Priština i Sarajevo ne treba da imaju barijera za kretanje.

(Sl.B./Agencije)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...