MOŽDA STATISTIKA JESTE TAČAN ZBROJ NETAČNIH PODATAKA, ALI...: Prihodi od indirektnih poreza u BiH veći za 59 miliona KM, samo u martu...

... UIO je prikupila 652 miliona KM indirektnih poreza

  • Ekonomija

  • 01. Apr. 2020  01. Apr. 2020

  • 0

Prihodi od indirektnih poreza u prva tri mjeseca 2020. godine iznosili su 1 milijardu i 882 miliona KM i veći su za 59 miliona KM ili 3,24% u odnosu na isti period 2019. godine kada su iznosili 1 milijardu i 823 miliona KM, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Samo u martu 2020. godine UIO je prikupila 652 miliona KM indirektnih poreza što je za 23 miliona KM više u odnosu na mart 2019. godine", pojašnjeno je u saopštenju.

Kako se dodaje nakon što je UIO izvršila povrat PDV-a svim poreskim obveznicima koji su ostvarili pravo povrata u prva tri mjeseca 2020. godine u ukupnom iznosu od 337 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima, a to su država, entiteti i Brčko distrikt, iznosili su 1 milijardu i 545 miliona KM i veći su za 73 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2019. godine. 

UIO navodi da je za finansiranje državnih institucija u prva tri mjeseca 2020. godine raspoređen iznos od 182 miliona KM.

"Državne institucije svake godine dobijaju isti iznos prihoda od indirektnih poreza, a višak prihoda je pripao  entitetima i Brčko distriktu. Tako je Federaciji BiH u prva tri mjeseca 2020. godine ukupno raspoređeno  866 miliona KM, Republici Srpskoj 442 miliona KM, a Brčko distriktu 48 miliona KM", navedeno je u saopštenju UIO.

U tablici ispod je prikaz ukupno raspoređenih sredstava entitetima i Brčko distriktu sa pripadajućim spoljnim dugom za prva tri mjeseca 2020. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine. Pored raspoređenih prihoda u tabeli iznad, a po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju drugih puteva (0,25 KM), Federacija BiH je dobila dodatnih 49 miliona KM, Republika Srpska 32,4 miliona KM i Distrikt Brčko 1,7 milion KM. Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,25 KM, zaključeno je u saopštenju UIO.

(NN)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...