ŠTA ĆE SADA BEVANDA: Poslodavci iz oba entiteta predlažu plaćanje PDV-a na kraju mjeseca!

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske kazao je u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ da su poslodavci još prije nekoliko godina tražili da se pomjeri datum uplate PDV-a za kraj mjeseca te da je ta inicijativa ozbiljno analizirana.

  • Ekonomija

  • 01. Apr. 2020  01. Apr. 2020

  • 0

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, Denis Zvizdić, uputio je u parlamentarnu proceduru inicijativu da se rok plaćanja PDV-a pomjeri sa 10-tog za kraj mjeseca.

“Uputio sam prijedlog o dopuni Zakona o PDV-u, kojim se omogućava donošenje privremene odluke kojom se rok za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a pomjera sa 10.-tog u mjesecu do posljednjeg radnog dana u mjesecu. Ovakva odluka može važiti za period do 90 dana, uz mogućnost da Vijeće ministara BiH istu može produžiti za još 90 dana", naveo je Zvizdić, uz obrazloženje da bi primjena takve mjere donekle ublažila štetu koju će realni sektor pretrpjeti zbog pandemije koronavirusa.

No, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda istog dana se usprotivio Zvizdićevoj inicijativi smatrajući da se izmjenama Zakona o PDV-u „bez jasnih podloga i analiza može nanijeti veća šteta nego korist“.

“Ovako krucijalne stvari moraju ići tek nakon jasnih podloga i učešća svih u BiH i to uz puni konsenzus”, kaže Bevanda, koji kaže da bi prema njegovoj procjeni pomjeranje rokova za plaćanje PDV-a imalo trenutni efekat na nelikvidnost svih nivoa vlasti „a ne bi imalo ama baš nikakav efekat na pomoć gospodarstvu”. 

Pedsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske ne slaže se s ministrom Bevandom. Njegov stav je identičan stavu koji je ispred Unije poslodavaca Federacije BiH iznio predsjednik Adnan Smailbegović. U najkraćem, Smailbegović je kazao da je inicijativa pokrenuta na temelju ozbiljne analize i da će efekti njene primjene biti blagotvorni za realni sektor te da neće ugroziti stabilnost budžeta.

Saša Trivić dijeli taj stav.

„Zahtjevi poslovne zajednice po ovom pitanju su dosta stari a osnovni razlozi iz prošlosti su problemi oko obračuna i plaćanja PDV i smatramo da su naši zahtijevi opravdani. Nama je jasno da ispunjenje ovoga zahtijeva traži od države da obezbijedi dodatno zaduživanje od oko 240 miliona. U ovom trenutku bi primjena te mjere na neki način ostavila novac u novčanim tokovima i pomogla likvidnost privrede što je trenutno najvažnije pitanje obzirom na prekinute tokove novca“, kazao je Saša Trivić za "Slobodnu Bosnu".

Trivić napominje da bi trebalo postići dogovor entitetskih vlada oko načina pomoći privredi da preživi udar krize.

„Naravno, i vlade moraju pronaći izvore finansiranja i za budžete i za finansiranje pomoći privredi“, kategoričan je Trivić.  

(A.M.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...