PREDSJEDAVAJUĆI DŽAFEROVIĆ JASNO PORUČIO: "Ne mogu neki imati iste plate kao prije krize, a neki da ostanu bez ičega'' (VIDEO)

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da u razgovorima s međunarodnim zvaničnicima u BiH ''traga za odgovorima'' - šta je najbolje uraditi kako bi država u doba korona virusa pretrpjela najmanju štetu. Poručio je da ''ništa neće biti kao što je bilo do sada''.

  • Politika

  • 01. Apr. 2020  01. Apr. 2020

  • 0

Džaferović je u razgovoru za N1 kazao da se nije testirao na prisustvo korona virusa te da nema nikakve simptome.

"Nisam se testirao, nemam nikakve simptome i nisam imao nikakve kontakte sa zaraženima. Kad je strah u pitanju, rekao bih da sam oprezan i poručio bih svim građanima Bosne i Hercegovine da budu oprezni. Ovo je najveća kriza, neki kažu, koju imamo od Drugog svjetskog rata'', rekao je Džaferović na početku razgovora, te dodao:

"Ja sam u Predsjedništvu na poslu, radim. Predsjedništvo funkcionira, Sekretarijat je reduciran. Neki ljudi se nalaze u samozolaciji, a Predsjedništvo radi i radit će svoj posao. Trudit ćemo se da ispunimo sve obaveze koje inače treba da ispunimo'', dodao je on.

Posljednjih dana, Džaferović se sastao s nekoliko stranih zvaničnika. Tema je samo jedna - kako prebroditi krizu?

''Traganje za odgovorima - šta je najbolje uraditi kako bi Bosna i Hercegovina pretrpjela najmanju moguću štetu. To su teme o kojima razgovaramo s međunarodnim institucijama'', dodao je on naglasivši posebnu zahvalnost zemljama koje Bosni i Hercegovini pomažu u teško vrijeme borbe s korona virusom.

Poruka građanima: Čuvajte zdravlje

Prema njegovim riječima, teret krize u kojoj se država našla, trebaju podnijeti svi zajedno i svi jednako.

''Da imamo što manje štete. Da izgubimo što je manje moguće radnih mjesta i teret moraju podnijeti svi. Ništa neće biti kao što je bilo do sada. Imat ćemo novca koliko privreda bude privređivala. Moramo da zaštitimo radnike koji su ostali bez posla. Predsjedništvo čini sve što može da uradi kako bi se postiglo ovo o čemu govorim'', poručio je Džaferović.

''Ne mogu neki imati iste plaće kao prije krize, a neki da ostanu bez ičega'', dodao je.

Potom je govorio o budžetu Bosne i Hercegovine naglasivši da je ''kreiran kao da nije nastupila epidemija'' i najaviši nove konsultacije o ovom pitanju.

''Ovaj budžet ne može biti budžet koji je bio prethodnih godina. Morat će imati značajnu stavku za oporavak privrede'', kazao je gost N1.

Građanima Bosne i Hercegovine poručio je da čuvaju zdravlje i pridržavaju se uputa i naredbi.

''Bosna i Hercegovina je ipak na vrijeme krenula s primjenom mjera kojima se štitimo od širenja pandemije. Poručujem građanima Bosne i Hercegovine da ovo jeste velika kriza i veliki izazov, ali mi ćemo, ako Bog da, izaći iz ove krize. Nakon toga ćemo biti u ekonomskoj krizi. Pozivam građane da se striktno pridržavaju uputa i naredbi. Ogroman broj građana to poštuje. Oni koji ne poštuju, pozivam institucije da prema njima primjenjuju sankcije. Sačuvajmo zdravlje, sačuvajmo živote. Uz Božiju pomoć, mi ćemo prebroditi ovu krizu i doći ćemo do normalnog života'', rekao je on na kraju razgovora za N1. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...