VELIKI PRIJATELJI UHVAĆENI NA DJELU: Revizori utvrdili da je Emir Kusturica nezakonito od vlade Republike Srpske dobio…

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, po zaključku vlade RS-a prošle godine je dodijelilo...

  • Mini market

  • 02. Apr. 2020  02. Apr. 2020

  • 0

...350.000 maraka preduzeću “Andrićgrad” iz Višegrada, mimo svih pravila i zakonskih procedura, pokazuje nalaz Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a.

Većinski vlasnik “Andrićgrada” je Emir Kusturica, proslavljeni režiser i prijatelj Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, a koji ga je nakon izbora imenovao kao savjetnika u svom kabinetu.

Vlada je “intervenirala” kod Javnog konkursa za finansiranje projekata u oblasti turizma i ugostiteljstva na način da je resorno ministarstvo obavezala da mimo procedure izbora najboljih projekata Kusurici dodjeli grant od 350.000 maraka.

Preduzeće “Andrićgrad” nije ni moglo konkurisati s obzirom da je jedan od uslova za prijavu bio dokaz iz Poreske uprave o izmirenim dugovanjima koji Kusturica nije mogao dobiti jer Srpskoj duguje oko 175.000 maraka.

Na grubo miješanje u izbor i dodjelu sredstava upozorila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u revizorskom izvještaju Ministarstva i trgovine RS za prošlu godinu.

Kako su naveli, ministarstvo je sredstva “Andrićgradu” dodjelilo po zaključku Vlade RS-a što nije u skladu sa članom 5. Uredbe o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma.

Navedenim članom je, pored ostalog propisano da se dodjela namjenskih sredstava za razvoj turizma vrši nakon provedene procedure izbora najboljih projekata, što nije učinjeno.

Preporučuje se ministru da obezbijedi da se dodjela namjenskih sredstava za razvoj turizma vrši u skladu sa članom 5. Uredbe o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma”, navode revizori u izvještaju.

Iako nema namjeru da plati porez, vlast u RS-u godinama bezrezervno pomaže Kusturičin projekat “Andrićgrad” u koji je investirala na desetine milione maraka.

Prema dosadašnjim podacima, vlada Republike Srpske je od 2011. godine u ovaj projekat na razne načine upumpala oko 13 miliona maraka.

Paralelno uz pomoć “Andrićgradu”, Kusturici se kroz “Andrićev Institut” dijele stotine hiljada maraka iz budžeta.

Nakon što je Kusturica u 2019. godini dobio više novca nego sve ustanove kulture u RS zajedno, ove godine mu je obezbjeđeno 650.000 maraka, piše Capital.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...