TEK SADA ĆE CIJENE PODIVLJATI: Nakon odluke Turske da zabrani izvoz limuna, najpogođenije će biti zemlje na Balkanu…

Turska je zbog rasta tražnje i podmirivanja vlastitog tržišta zabranila izvoz limuna do augusta i ova ograničenja mogla bi da dovedu do nestašice ovog voća na tržištu Balkana.

  • Ekonomija

  • 02. Apr. 2020  

  • 0

Širom svijeta južno voće, posebno narandže i limun trenutno su među najtraženijim proizvodima, što je dovelo i do značajnog rasta cijena. Na to ukazuje i drastično poskupljenje pojedinih citrusa. Od izbijanja pandemije, sok od narandže na svjetskom tržištu dostiže rekordnu cijenu, a u posljednjih pet godina to bi očigledno moglo da se dogodi i sa limunom.

Posljednjih godina do skoka cijena ovog voća dolazilo je nešto kasnije. Uglavnom, sredinom maja, a nekoliko sezona bilo je i problema i sa kvalitetom, jer je zbog nestašica zbog izraženih klimatskih promjena, često stizao i limun lošijeg kvaliteta.

U svijetu se godišnje proizvede oko 20 miliona tona ovog voća, a najveći proizvođači su Brazil i Kina. Limun se koristi za različite namjene i njegova potrošnja je velika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...