KORONA NE BIRA: U Americi pala najmlađa žrtva pandemije, preminulo dijete bilo je staro samo 6 sedmica, ali tek se očekuje najgore…

Svijet se ubrzano približava brojci od milion potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a u srijedu je u SAD-u preminula beba stara šest sedmica, za koju se vjeruje da je trenutno najmlađa žrtva pandemije.

  • Svijet

  • 02. Apr. 2020  

  • 0

Dok vlade šire ograničenja kretanja i poslovanja, koja su već obuhvatila pola planete, globalne agencije upozoravaju da bi se dijelovi svijeta mogli suočiti s nestašicom hrane, u slučaju ako vlasti ne budu na optimalan način upravljale krizom. 

Od prvog zabilježenog slučaja u kineskom gradu Wuhanu krajem prošle godine, dosad je u svijetu registrirano više od 900.000 slučajeva zaraze ljudi koronavirusom, dok ih je gotovo 46.000 preminulo od posljedica bolesti, podaci su AFP-a temeljeni na službenim brojkama.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus procjenjuje da će broj zaraženih dosegnuti milion u "slijedećih nekoliko dana".

"Duboko sam zabrinut zbog rapidne eskalacije i globalnog širenja infekcije", izjavio je putem video konferencije. 

Među preminulima je i beba stara šest sedmica iz Connecticuta, koja je u kritičnom stanju stigla u bolnicu prošle nedjelje.

"Testiranje je prošle noći potvrdilo da je novorođenče bilo COVID-19 pozitivno", napisao je na Twitteru guverner Connecticuta Ned Lamont.

"To je apsolutno srceparajuće. Vjerujemo da je ovo jedan od namlađih života izgubljenih zbog komplikacija povezanih s koronavirusom", rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...