HRVATSKI MINISTAR BEROŠ, KRATKO I JASNO: "Ne sviđa mi se razgovor o popuštanju mjera"

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš rekao je u četvrtak, vezano za jučerašnji najveći porast oboljelih, da iz dana u dan evaluiraju situaciju te da su te brojke ponekad bolje, a ponekad lošije, ali da je epidemiološka slika u Hrvatskoj zadovoljavajuća. 

  • Regija

  • 02. Apr. 2020  

  • 0

"Mi iz dana u dan evaluiramo situaciju, brojke su ponekad bolje, a ponekad lošije. Bitno je reći da se pridržavamo svih mjera koje Stožer preporuča. Ukoliko to bude tako i ako smo svi odgovorni, mislim da će brojke, ako ne bude nekih novih okolnosti, biti sve bolje", rekao je Beroš odgovarajući na pitanje zabrinjava li jučerašnji porast broja zaraženih, prenosi Hina.

Istakao je da je od početka epidemije epidemiološka situacija zadovoljavajuća te da je krivulja i dalje linearna, što daje optimizam, ali i da ne smije biti opuštanja.

Što se tiče eventualnih popuštanja mjera za Uskrs, rekao je da od početka govori da treba "puhati na hladno i biti oprezan".

"Ne sviđa mi se razgovor o popuštanju mjera. Moramo prvo realizirati pad broja novooboljelih od najmanje pet ili još bolje sedam ili više dana. Tada ćemo razmišljati o popuštanju mjera. To sada najavljivati nije u redu i moramo i dalje strogo biti fokusirani na mjere samozaštite i higijene", poručio je Beroš.

Također, građanima je preporučio da se u Hrvatsku ne vraćaju za Uskrs jer "putovanja u ovom trenutku nisu opcija". 

Što se tiče ekonomskog konteksta, rekao je u saradnji s Ministarstvom poljoprivede promišljaju način kako bi pijace mogle adekvatno raditi na strogo propisan epidemiološki način. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...