AUTOINDUSTIJA SPAŠAVA LJUDE: Najveće evropske i američke kompanije okreću se proizvodnji respiratora; U Mercedesu kažu da mogu proizvoditi hiljadu aparata dnevno

Autoindustrija nudi svoje znanje i radnu snagu bolničkom sektoru za masovnu proizvodnju toliko potrebnih respiratora u vrijeme pademije koronavirusa.

  • Svijet

  • 02. Apr. 2020  

  • 0

Američki proizvođači General Motors i Ford, francuski PSA i Renault, njemački Volkswagen i inženjeri Formule 1 zbili su redove u odgovoru na globalni nedostatak te vitalne medicinske opreme.

Prenamjena tvornica za hitnu izradu aparata podsjetila je na Drugi svjetski rat kada su proizvodili tenkove i borbene avione.

No neki stručnjaci upozoravaju da izrada respiratora zahtjeva drugačije tehnike i postupke u odnosu na ono što tvornice inače rade.

Američki predsjednik Donald Trump pozvao se na ratnu analogiju kako bi opravdao poziv automobilskoj industriji dok se zemlja suočava s golemim rastom oboljelih.

Iskoristio je zakon iz 50-tih godina prošlog stoljeća o obrambenoj industriji kako bi jednu tvornicu General Motorsa prisilio na proizvodnju respiratora. 

"10.000 respiratora do sredine maja"

U Francuskoj je osnovan konzorcij industrijskih kompanija, uključujući PSA i proizvođača auto opreme Valea za proizvodnju "10.000 respiratora do sredine maja", rekao je predsjednik Emmanuel Macron. 

U Španiji je Seat, filijala Volkswagena prenamijenio proizvodnju u tvornici u Martorellu kod Barcelone.

Model, koji koristi prilagođeni motor brisača, testira se i nadamo se da ćemo dobiti službenu dozvolu zdravstvenih vlasti, saopćila je tvornica.

Mercedes je od svog tima u Formuli 1, koja je odgodila ili otkazala utrke Grand Prixa, zatražio da se bace na posao.

Šesterostruki svjetski prvaci izradili su manje invanzivan respiratorni aparat prikladan za najbolesnije pacijente.

U Mercedesu kažu da mogu proizvoditi hiljadu aparata dnevno u saradnji s drugih šest timova F1 koji su obećali pomoć.

Renault je svoj tehnički centar kod Pariza angažirao za testiranje prototipa dobivenog pomoću najnaprednije tehnologije poput 3D printera.

U utrci između ljudi i koronavirusa, vrijeme je ključno. Formuli 1 i inženjerima londonskog sveučilišta "trebalo je manje od 100 sati od prvog sastanka do proizvodnje prvog aparata", objavio je tim.

To je možda tipično vrijeme u svijetu oktana, ali ne nužno u drugim industrijama.

(Index.hr / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...