KRUŽI POTRESNA SNIMKA AMERIČKE MEDICINSKE SESTRE: Rekli su mi da radim bez maske

Nakon najmanje mjesec dana odugovlačenja s pripremama za pandemiju, Ameriku je koronavirus pogodio punom snagom. Ova zemlja već ima najviše potvrđenih slučajeva na svijetu (216.722) a ovim tempom bi uskoro mogla imati i najviše mrtvih.

  • Šareni svijet

  • 02. Apr. 2020  

  • 1

Samo jučer je u SAD-u od koronavirusa umrlo 1049 ljudi pa se ukupni broj popeo na 5137. Bolnice, ljekari i zdravstveni eksperti diljem zemlje i dalje se žale i upozoravaju na nedostatak testova, respiratora, maski i druge zaštitne opreme. 

Posebno potresan primjer dolazi iz Chicaga, gdje je jedna medicinska sestra dala otkaz jer u bolnici nema dovoljno maski za medicinske sestre koje rade s pacijentima koji imaju koronavirus.

Medicinska sestra: Dala sam otkaz da sačuvam svoj život i moju porodicu

"Danas sam izabrala svoj život i onaj mojih članova porodice koje imaju zdravstvenih problema i koji ne bi dobili respirator da dobiju covid-19 od mene. Nisam to namjeravala kad sam jutros došla na svoj odjel intenzivne njege. Očekivala sam da ću vidjeti SVE medicinske sestre i osoblje s N95 maskama, ali niko nije imao NIŠTA", napisala je u objavi na Instagramu, u kojoj je objasnila da su zbog nestašice sestre morale međusobno dijeliti N95 maske. 

Video koji je tom prilikom snimila i objavila uskoro je postao viralan. Samo na Facebook stranici Now This ima 101 hiljadu reakcija i 87 hiljada dijeljenja. 

"Dala sam danas otkaz. Došla sam na posao i bila sam dodijeljena pacijentu s covidom-19 na jedinici intenzivne njege koja je prenamijenjena za zaražene. Niko od medicinskih sestri ne nosi maske, čak ni hirurške maske, na hodnicima kad daju izvještaj jedna drugoj", počinje ova sestra svoju priču u videu koji je snimila i objavila na Twitteru.

"Rekla sam menadžeru, dajte mi da se zaštitim"

"Imala sam vlastitu masku N95 (s filterom). Rekla sam svom menadžeru da shvatam da nemamo zaliha, ali da mi dopuste da se zaštitim. Dajte mi da se osjećam sigurno. Imam porodicu kojoj se moram vratiti kući, a kako stvari izgledaju, ovo neće ići na bolje", nastavila je. 

"Amerika nije spremna, a sestre se ne štiti", zaključila je ova medicinska sestra jecajući. Ona je jedna od mnogih koja upozorava na alarmantno stanje u američkim bolnicama.

Druga sestra dva tjedna radila zaražena, nisu joj dali da se testira

"Vrlo sam frustrirana i strah me je. Ne zato što se moram brinuti za pacijente s covidom-19, nego zato što idem u bolnicu nepripremljena i nezaštićena. Iako imamo maske koje su dostupne, to nisu prave maske potrebne za skrb o pacijentima. Zaštitni ogrtači koje koristimo nisu na razini onoga što trebamo da bismo se brinuli o njima", rekla je Zenei Cortez, predsjednica sindikata National Nurses United. 

Također, jedna medicinska sestra u New Yorku radila je tjedan dana u dvije bolnice, iako je imala simptome koronavirusa. Nisu joj dopustili da se testira, ali na kraju se snašla i testirala u noćnoj smjeni koju je držala prijateljica. 

"Danima sam radila s istom maskom, s različitim pacijentima i osobljem. Sigurno nisam jedina u toj bolnici koja ima koronavirus", rekla je medicinska sestra za CNN koja je htjela ostati anonimna u strahu da ne izgubi posao.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...