DOKTOR ARAPOVIĆ O STANJU U MEĐUGORJU: "Ovo je veliko žarište, imamo ogroman broj zaraženih"

Ukupan broj zaraženih koronavirusom na području Hercegovine premašio je u četvrtak 100, s petnaest novih slučajeva registriranih u posljednja 24 sata, od čega ih je desetero povezano sa slučajem redovnika u poznatom hodočasničkom mjestu Međugorju.

  • Vijesti

  • 02. Apr. 2020  02. Apr. 2020

  • 2

Infektolog Jurica Arapović iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru rekao je kako se većina od do sada 21 oboljelog u općini Čitluk odnosi na klaster Međugorje.

"Većina od 21 bolesnika iz Čitluka su izravno povezana sa samostanom časnih sestara. Svi zaraženi su u samostanu ili su smješteni u bolnici. Kontakata nažalost ima bezbroj", rekao je Arapović na konferenciji za novinare.

Pojasnio je kako se četvero redovnika iz Međugorja nalazi na bolničkom liječenju, dok se ostali nalaze u izolaciji. Doktori ih sve u domu časnih sestara drže pozitivnim dok se ne dokaže suprotno, zbog čega je i uvedena izolacija.

Po njegovim riječima zabilježena je zaraza koronavirusom kod jednoga djeteta smještenog u Majčinu selu, nedaleko od Međugorja, u kojemu su smješteni maloljetnici i o kojima brinu časne sestre.

"Tamo je šezdesetak kontakata i svi su pod epidemiološkim nadzorom", dodao je infektolog.

Dr. Arapović je istakao kako je sada ključno pokušati staviti pod nadzor širenje zaraze koronavirusom jer je bio ostvaren veliki broj kontakata.

Po njegovim riječima, u posljednja 24 sata na području Hercegovačko-neretvanskog kantona sa sjedištem u Mostaru ukupno je zabilježeno sedam pozitivnih slučajeva, od čega ih je pet iz Međugorja. Ukupno je u ovom kantonu zaraženo 70 osoba.

Prema navodima Kriznog štaba Kantona Zapadnohercegovačkog, sa sjedištem u Širokom Brijegu, 31 osoba pozitivna je na COVID-19.

U posljednja 24 sata registrirano je osam novooboljelih. Najviše zaraženih je u Širokom Brijegu, petero, a svi se vezuju također za klaster Međugorje.

Ukupno je na području dva kantona u Hercegovini do sada zaražena 101 osoba.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...