ČOVIĆ PRED USKRS: Evo na koji način pravda "Naredbu" Kantona 10... (VIDEO)

O tome zašto se odrekao martovske plaće, i pandemiji otkaza usred pandemije korona virusa, o trzavicama među političarima za vrijeme krize, mjerama za spas privrede Federacije BiH i saradnji sa strankama - za N1 je govorio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH...

  • Politika

  • 02. Apr. 2020  02. Apr. 2020

  • 3

"Ja sam se odrekao primanja za ovaj mjesec. Treba nam solidarnost više nego ikada. Nadam se da će veliki broj dužnosnika unutar HDZ-a i HNS-a i drugih stranaka to pratiti", kazao je Čović.

No, šta je sa pandemijom otkaza. Podaci SSS BiH govore da je više od 7.000 ljudi ostalo bez posla. Kako sačuvati radna mjesta?

"Potrebno je napraviti plan kako sačuvati sve, pa i male obrtnike u FBiH, mala i srednja i velika preduzeća. Ima red aktivnosti, 20 sadržajnih mjera, ali možda se i budu mijenjale. Ne smijemo presjeći finansijske tokove", kazao je dodavši da slijede razgovori sa sindikalnim predstavnicima, godpodarskim komorama i drugim organizacijama kako bi se prevazišao ovaj problem.

"Mislim da ćete sutra na Vladi FBiH imati paket mjera kako danas vidimo borbu sa korona virusom", dodao je Čović.

Trzavica među političarima ima i u ovom periodu. Podsjetit ćemo na izmjenu odluke Vlade FBiH koja je imenovala novi krizni štab, odnosno Federalni štab Civilne zaštite. Tu je i HNS reagovao.

"Tih će stvari biti, bilo je i u pitanju Središnje izborno povjerenstvo na razini države, kada je SDA pokušala nešto solirati, bez partnera ići sa idejama. Slično je sada i na federalnoj razini. Neko vas ne konsultira kao partnera, a želi da učestvuje u nečemu. Što prije se oslobodimo takvih potreba, da neko bude dominantan i da nameće rješenja - lakše ćemo riješiti probleme. Ova kriza nije samo za zlo, može izaći i dobrog. Zajedničkim radom i solidarnošću možemo pobijediti i sve političke probleme u BiH", izjavio je Čović.

Komentarisao je i Naredbu Kantona 10 u kojoj je stajalo da je na to područje zabranjen ulazak državljanima BiH. Pojasnio je da je to pogrešno iskorištena rečenica, koja je ubrzo popravljena, ali i to da je prijedlog došao od predstavnika SDA iz tog kantona.

"Ja ću se nasmijati na to. U toj županiji žive i Bošnjaci i Hrvati i Srbi. Kada je taj prijedlog donesen, predstavnik SDA je predložio nešto tako, ali ne da bi se spriječila mogućenost da neko hoda po BiH, da bi se sačuvali od korona virusa. Reakcije koje smo imali tada pokazuju kako smo osjetiljivo društvo. Jedna riječ u naredbi je pogrešno iskorištena. Danas imate zatvoreno kretanje po svim županijama", pojasnio je i dodao:

"Stožer je povukao jer su razumjeli da su sa dvije-tri rijerči isporovocirali komentare u javnosti. Danas ta odluka vrijedi, samo je drugačije kazana. Nastojimo ljude držati doma. Uveli smo zabranu kretanja, to je za sve", istakao je Čović.

(N1)       

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...