IBRAHIMOVIĆEV OTAC OTVORENO: "Zlatan je Bošnjak i to onaj s dna kace"

"Moj Zlatan je Bošnjak jer sam i ja Bošnjak"

  • Sport

  • 02. Apr. 2020  02. Apr. 2020

  • 1

Jedan od najboljih napadača Zlatan Ibrahimović porijeklom je iz Bosne. Njegov otac Šefik rođen je u Bijeljini, a na Zlatanu se može vidjeti, iz više “uglova”, da je riječ o klasičnom Bošnjaku.

Zlatan je rođen 3. oktobra 1981. u Malmeu, a odrastao je u predgrađu Rosengardu. Ima jednu sestru - Sanelu, koja je dvije godine starija od njega. Ona danas radi kao frizerka... Zlatanov otac Šefik bio je domar u jednoj zgradi i stalno je zagovarao da njegov sin zaigra za Bosnu i Hercegovinu.

"Moj Zlatan je Bošnjak jer sam i ja Bošnjak, i to onaj sa dna kace", priznao je Šefik Ibrahimović, koji je danas u odličnim odnosima sa svojim sinom.

Međutim, u vrijeme Zlatanovog puberteta nije bilo tako.

"Moj rahmetli babo Zećo klanjao je pet vakata u džamiji u centru Bijeljine, udaljenoj od naše kuće stotinjak metara. Svi Bijeljinci to znaju. Mati Vasva je djevojački Džinićka. Ali, pustimo to... Zarekao sam se da više ne demantujem napise o Zlatanu. Sav ovaj materijal koji imam u mom stanu poslužit će i za snimanje filma", priznaje Šefik.

O sinu Zlatanu kaže da je on njegov ponos.

"Puno sam uložio u njega još dok je bio dijete. Bio sam strog, ali me on slušao sve vrijeme. Uz moju pomoć počeo je šutirati loptu s četiri godine i odmah se vidjelo da se razlikuje od druge djece jer je baratao loptom jako dobro. Svi su već tada govorili da će on biti uspješan fudbaler", kaže Šefik.

Kao junior Zlatan je igrao je za Malme BI, BK Flag, FBK Balkan i Malme FF, a kao senior za Malme FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelonu, Milan, LA Galaxy...

"Mislim da je moja uloga, posebno dok je bio dječak, i kasnije omladinac, bila veoma značajna u njegovom razvoju. Još se svakodnevno konsultujemo o svim važnim stvarima. Ili, da sam se oženio, nakon razvoda s Jurkom (Zlatanova majka), pitanje je da li bi moj Zlatan bio ovo što je danas... Zlatan je na mene, ja sam visok 187, a on 193 centimetara", kaže Šefik Ibrahimović.

"Rat je bio čudna stvar. Nisam znao ništa o njemu. Nije mi bilo jasno zbog čega su mama i sestra obučene u crninu. To je bilo zbog bake koja je poginula u jednom bombardiranju u Hrvatskoj. Svi su bili tužni osim mene, koga nije bilo briga je li neko Srbin ili Bošnjak ili šta već", prisjetio se sam Zlatan u autobiografiji.

Zlatan Ibrahimović 15. aprila 2014. oprostio se od brata Sapka (39), koji je umro poslije duge i teške bolesti.

Dženaza je obavljena u Malmeu, a Zlatan je, vidno potresen, zajedno s ocem Šefikom, spustio brata u mezar.

(Sportske.ba)   

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...