SEBIJA IZETBEGOVIĆ OBJAŠNJAVA: "Ovo nije stanje za paniku, ali..." (VIDEO)

Nakon što se koronavirus pojavio na Klinici za gastroenterohepatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i stavljanja ove klinike u izolaciju, za Hayat TV govorila je direktorica KCUS-a Sarajevo Sebija Izetbegović...

  • Društvo

  • 02. Apr. 2020  02. Apr. 2020

  • 0

Nakon smrti pacijentice na klinici u Podhrastovima ostalo je hospitalizirano 6 pacijenata, koji su u dobrom stanju i pod stalnim doktorskim nadgledanjem i nisu priključeni na respiratore. 

"Preksinoć smo saznali po spisku testiranih da je jedna od naših uposlenica pozitivna na koronavirus. Doktorica moja radi na klinici za gastroenterohepatalogiju. Zbog toga smo jučer imali posebne umjere u kojima smo testirali sve uposlenike te klinike, testirali smo sve one koji su bili u bilo kakvom kontaktu sa tom doktoricom, testirali smo sve pacijente.

Klinika je blokirana. Srećom ispostavilo se da je samo njih četvero, uključujući i tu doktoricu, pozitivnih koji su bili s njom u bliskom kontaktu. Svi pacijenti su negativni, i svi ostali uposlenici su negativni. Testirali smo još petero naših uposlenika koji su s njom dolazili u kontakt, koji nisu na toj klinici. Također su svi negativni i vrlo smo bili sretni zbog toga. Mi smo stalno apelovali na građane, molili da oni budu iskreni pri davanju podataka, ali evo desilo se da doktorica unese korionu.

Po izvještaju koji sam ja jučer dobila, na toj klinici se desilo da nisu poštovali propisanu procesudru. Mi smo čak i 18. marta ponovili naredbu u kojoj smo tražili da svi šefovi kontroliraju svoje uposlenike. Postoji anketni listić koji uposlenici ujutro moraju da popune pri dolasku na posao: da li su imali neke sumnjive kontakte dakle kontakte koji bi mogli na neki način da ih ugroze, da li imaju bilo kakve simptome... Jučer smo saznali da ta doktorica nije ispunjavala taj anketni listić, da njena šefica nije nju kontrolirala".

Na pitanje kakva je sada procedura s obzirom da se doktorica nije pridržavala naredbi, prof.dr. Izetbegović je kazala:

"To je ugrožavanje života i zdravlja uposlenika i bolesnika. Na taj način ona je ugrozila i svoje kolege, i rad cijelog Kliničkog centra, ali i sve pacijente koji su bili. Srećom oni su svi negativni. Mi smo ih sve izmjestili sa te klinike. Klinika se dezinficira, ona je kompletna blokirana, i svi oni koji su morali otići u izolaciju, već su i otišli."

Prof. dr. Izetbegović poručila je građanima da budu dovoljno discipinovani u ovoj situaciji.

"Posebno ih molim da budu strpljivi, da ne budu panični. Ne smiju biti relaksirani. Moraju biti vrlo, vrlo oprezni. Ovo je nije stanje za paniku ali jeste stanje za najviše mjere opreza", kazala je prof. dr. Izetbegović za Hayat.

(SB/Hayat)          

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...