„POGODILO ME KAO TONA CIGLI, MORALA SAM SJESTI NA TROTOAR….“: Ispovijest stjuardese sa leta s kojeg se virus munjevito proširio svijetom….

Wilson, koja radi za Air Canadu i koja je željela biti predstavljena pseudonimom, nedavno je letjela iz Toronta za Frankfurt i nazad. Navikla na povremene nelagode koje izaziva njen posao, nije obraćala previše pažnje na simptome

  • Svijet

  • 03. Apr. 2020  

  • 0

Gabrielle Wilson je uživala u šetnji sa svojom djecom jednog proljetnog poslijepodneva, kada ju je iznenada obuzela slabost, piše Guardian.

„Pogodilo me kao tona cigli. Morala sam sjesti na trotoar“, kaže ova iskusna stjuardesa. Strašna bol u mišićima premještala joj se tijelom praćena suhoćom grla s kakvom se još nije susrela.

Wilson, koja radi za Air Canadu i koja je željela biti predstavljena pseudonimom, nedavno je letjela iz Toronta za Frankfurt i nazad. Navikla na povremene nelagode koje izaziva njen posao, nije obraćala previše pažnje na simptome.

„Nisam hipohonder. Nije mi ni palo na pamet da bih mogla imati koronavirus“, kazala je Wilson.

No, te večeri dobila je visoku temperaturu i osjetila pritisak u prsima.

Do sljedećeg jutra obuzela ju je panika.

Sljedećih nekoliko dana provela je u karantinu u podrumu svoje kuće, no i članovi njezine obitelji počeli su osjećati simptome te joj je postalo jasno da ih je sve zarazila.

Kad je Wilson shvatila da nešto nije u redu, oklijevala je da ode u bolnicu, zabrinuta da će dodatno opteretiti kanadski zdravstveni sistem koji je već bio pod pritiskom prvog vala zaraženih Covidom-19.

„Noćima nisam spavala, što nije nimalo pomoglo u mojoj borbi protiv bolesti. Razmišljala sam o obitelji, no mogla sam ih vidjeti samo preko FaceTimea“, kazala je. Jedini stvarni kontakt s njima bio je kad su joj donosili hranu i ostavljali je na pragu podrumskih vrata.

Nakon šest dana, dobila je rezultate testiranja koji su bili pozitivni, no tek je tada doznala da nije jedina koja se zarazila tokom leta. I sedam drugih članova posade Air Canade – dva pilota i pet stjuardesa – bili su pozitivni na koronavirus i svi su se zarazili na povratku iz Njemačke.

Ekipa je letjela na Boeingu 777-300, najvećem avionu u floti te kompanije koji može ponijeti i do 450 putnika.

Dvojica pilota koji su bili pozitivni, putovali su biznis klasom. Wilson je radila u stražnjem dijelu aviona, na suprotnoj strani.

„To me navelo da pomislim da je na tom letu bilo mnogo pozitivnih na koronavirus“, kaže Wilson.

U međuvremenu, i članovi njezine obitelji počeli su razvijati simptome: visoka temperatura, poteškoće s disanjem i bolovi u mišićima.

Dok se borila s groznicom i bolovima, strahovito ju je pekla i savjest jer je mislila da ne bi zarazila članove obitelji da je ranije prepoznala simptome Covida-19 te tako poštedjela muža i dvije kćeri.

I dok su simptomi u njezinoj obitelji još bili i blagi u usporedbi sa svima onima koji su završili u bolnici i na respiratoru, virus je svejedno uzeo danak.

„Nisam puno pratila vijesti o koronavirusu jer smo to proživljavali. Ali, neizvjesnost te izjeda i utiče na tvoje mentalno zdravlje“, kazala je Wilson. Danima nisam mogla zaspati. Tresla sam se, a moj je mozak radio sto na sat. Bilo je stvarno teško“, kazala je na kraju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...