KRIZA NA SVAKOM KORAKU: Za 14 dana u KS-u otpušteno 808 radnika, neki od poslodavaca sa većim brojem uposlenih...

... čekaju mjere vlada

  • Ekonomija

  • 03. Apr. 2020  03. Apr. 2020

  • 0

Na evidenciji Službe za zapošljavanje KS jutros je 58.837 osoba, a od 18. marta 808 je novoprijavljenih, potvrđeno je za NAP iz Službe.

Povećan priliv očekuje se od 10. do 15. aprila kada će poslodavci koji zapošljavaju veći broj radnika donijeti odluku o otkazima nakon što vide prijedlog mjera Vlade KS i Vlade FBiH o pomoći poslodavcima.  

Brojne djelatnosti kojima je onemogućen rad u vrijeme epidemije koronavirusa ostaju bez prihoda, a na udaru su radnici u turističkim i uslužnim djelatnostima.

Još uvijek nije počela primjena konkretnih mjera za olašavanje privrednicima. Iz Vlade KS najavljeno je finansiranje minimalne plaće za mjesec mart po radniku u iznosu od 406 KM, ali za one poslodavce koji ne otpuste radnike. Istu mjeru će provesti i za mjesec april. 

Na evidenciji Službe za zapošljavanje KS 18. marta bilo je 58.029 osoba. 

Većina novoprijavljenih navode da su otkaze dobili usljed krize izazvane koronavirusom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...