POČETAK RADA U JULU: Odobren sporazum o najmu Aluminija izraelsko-kineskom konzorciju

Vlada Federacije BiH odobrila je u petak svom predstavniku u Skupštini posrnulog Aluminija iz Mostara da glasa za sporazum s izraelsko-kineskim konzorcijem o davanju u najam i ponovnom pokretanju pogona te tvrtke ugašenih u julu

  • Ekonomija

  • 03. Apr. 2020  03. Apr. 2020

  • 0

Odobren je sporazum o poslovnoj suradnji kojim su s grupom koju predvodi MT Abraham Group iz Izraela definirani uvjeti najma i preuzimanje prava i obveza.

Prema sporazumu proizvodnja se treba najprije pokrenuti u pogonima tvornice Ljevaonice, a zatim Anodama te Elektrolizi.

S ponovnim pokretanjem pogona Aluminija zaposlilo bi se 200 radnika, precizira se.

U nekoliko navrata je grupa, koju još čine državne kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) i China Industry of Engineering Metal & Foreign Co., Ltd. (NFC), korigirala ponudu kako bi ispunila uvjete koje traži vlada Federacije BiH.

Konačnu odluku o sporazumu s Aluminijem u ponedjeljak treba donijeti Skupština kompanije u kojoj Federacija BiH ima udio od 44 posto, jednako kao i mali dioničari. U ovoj kompaniji 12 posto dionica u vlasništvu je vlade RH koja je podržavala i ranije prijedloge o davanju u najam mostarske kompanije.

Dugovanja mostarske kompanije premašila su 220 miliona eura.

Gašenjem  Aluminija bez posla je ostalo 900 ljudi.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...