OVO JE JEZIVO: Stoljećima ovaj glavni grad nazivaju „gradom duhova“, prikaze plaše ljude na svakom koraku, a najjezivije od svega je kada se ukaže majka koja traži poginulog sina…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 04. Apr. 2020  

  • 0

Naša današnja priča vodi nas na sjever Evrope, u Wales, preciznije u njegov glavni, najveći i jedan od najljepših gradova - Cardiff. Njegova povijest počinje 1093. godine kad, na mjestu negdašnje rimske utvrde, normanski osvajači podigli impresivan zamak. 

Nakon što je vojvoda od Butea, pripadnik jedne od najutjecajnijih velških plemićkih obitelji, na ušću rijeke izgradio prvo pristanište, Cardiff postaje važna luka za promet ugljena, a grad se ekspresno počinje širiti.

Danas posjetitelje fascinira pomalo surovom prirodom, viktorijanskim građevinama, ali i ukletim dvorcima, tvrđavama i crkvama.

Cardiff Castle, srednjovjekovna tvrđava „Caerdydd“, jedno je od najpoznatijih okupljališta duhova. Generacije plemićkih porodica svjedočile su o paranormalnim aktivnostima koje su se ondje zbivale u ranim jutarnjim satima. S koljena na koljeno prenosile su se priče o namještaju koji se sam premješta, o vratima koja se sama zaključavaju i otvaraju, o prikazama, liku djevojke i fantomskoj kočiji koju je moguće čuti u blizini tvrđave.

Castell Coch opsjedaju dva duha, žena u bijeloj haljini i muškarac u crnom plaštu. Premda legendi, prva prikaza je majka što stotinam godina očajnički traga za sinom koji je pao s vrha dvorca i utopio se u jarku, dok je druga prikaza čovjek koji traga za zakopanim blagom.

I zgrada Velškoga nacionalnog muzeja ima svoga duha. Vjeruje se kako je riječ o duhu graditelja Dunbara Smitha koji plaši posjetitelje proizvodeći škripave zvukove po hodnicima i spuštajući temperaturu u sobama.

Ipak, najukletije mjesto od svih je katedrala Llandaff, sakralna građevina iz 12. stoljeća. Iz nekog razloga, brojne su samoubice skočile u smrt s njezinog tornja, a među duhovima koji je opsjedaju je i monah u smeđem koji lebdi naokolo, opatica koja vrišti, te grupa “djece-sjenki”, malih duhova koji proviruju ispod nadgrobnih spomenika na obližnjem groblju.

Zanimljivo je kako je još 2009. godine opcija Street View unutar aplikacije Google Mapsa i Google Eartha snimila nekoliko duhova na britanskim ulicama.

Posljednja je snimljena žena odjevena u dugačku suknju, nabranu bluzu s mašnom oko vrata, plavi šešir i šal, koja je izgledala kao da drhti na pločniku. Pojavom duha na viktorijanskim dokovima mračne prošlosti u velškom Cardiffu pozabavili su se i stručnjaci.

Lokalni medij Jane Cohen je rekla: „Duhovi su često snimljeni fotoaparatima i kamerom, ali su golim okom nevidljivi. Ova je žena pametna, ali odjevena je u odjeću koju danas možemo vidjeti samo u TV serijama. Međutim, zanimljivo je da se ne pojavljuje njezina cijela figura“!

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...