DAN ŽALOSTI U KINI: Cijela zemlja oplakuje žrtve virusa, gradovima odjekuju sirene…

Dan žalosti poklopio se s početkom godišnjeg praznika Qingming, poznatog i kao Dan predaka kada milioni Kineza odaju počast umrlim članovima svojih obitelji

  • Svijet

  • 04. Apr. 2020  

  • 0

U 10 sati po lokalnom vremenu zemlja je trominutnom šutnjom odala počast svima koji su podlegli posljedicama koronavirusa, a među njima su i liječnici i medicinske sestre. Automobili, vozovi i brodovi oglasili su se sirenama.

U Zhongnanhaiu u Pekingu, sjedištu vlade, predsjednik Xi Jinping i ostali kineski čelnici odali su počast umrlima ispred državne zastave. Na reverima su nosili bijelo cvijeće koje u Kini simbolizira žalost, izvijestili su državni mediji.

Po statističkim podacima Državnoga zdravstvenog zavoda od epidemije koronavirusa u kontinentalnoj je Kini dosad umrlo više od 3.300 ljudi. Epidemija je izbila krajem prošle godine u središnjoj pokrajini Hubei.

Među žrtvama koronavirusa je i Li Wenliang, mladi liječnik iz Wuhana koji je upozorio na opasnost od virusa u WeChat grupi koju je osnovao s bivšim kolegama sa studija. Oni su otkrili da je s lokalne tržnice dovezeno sedmero pacijenata koji su oboljeli od virusa nalik SARS-u te da su u karantinu u bolnici u kojoj je radio Li.

Nedugo nakon što je poruku objavio, wuhanska ga je policija optužila da potiče i širi glasine. Bio je jedan od nekoliko medicinara pod prismotrom policije jer je upozorio na smrtonosni virus u ranim danima zaraze.

(SB / Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...