PREMIJER NENADIĆ TVRDI DA SE NALAZIMO TEK NA POČETKU KRIZE: U Sarajevo stiže avion iz Švedske sa našim državljanima...

Štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo predstavio je nove podatke o epidemiološkoj situaciji koronavirusa u ovom kantonu te upozorio građane kako se ne smiju opustiti jer smo tek na početku krize, koliko god to bilo teško prihvatiti.

  • Politika

  • 04. Apr. 2020  04. Apr. 2020

  U posljednja 24 sata na području Kantona Sarajevo testirano je 45 osoba, čime se ukupan broj testiranih u ovom kantonu povećao na 526. Među ovim testiranim osobama nije bilo pozitivnih slučajeva, a podsjećamo kako su jutros stigle informacije iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu o još dva pozitivna slučaja. Time se broj zaraženih u Kantonu Sarajevo povećao na 41.

Iz Kriznog štaba KS dodali su kako je hospitalizirano sedam zaraženih, dvije osobe su na terapiji kisikom, dvije u fazi oporavka te nema nikoga na respiratorima. Očekuju se rezultati još 75 testova.

Otkako je uveden policijski sat na području Federacije BiH, 376 osoba prekšile su zabranu kretanja u KS, dok su 1.042 osobe prekršile mjere izolaciju i samoizolacije od početka evidentiranja potencijalnih nosioca koronavirusa u KS. Inače, trenutno je 1.540 osoba u KS u samoizolaciji, dok je za 2.066 istekla izolacija.

"Kada je riječ o kršenjima mjere izolacije, prilično smo uozbiljili situaciju u odnosu na prije dva ili tri dana. Međutim, ne želim tim pokazateljima ni na koji način ohrabriti građane Kantona Sarajevo jer mi se nalazimo tek na početku ove krize, koliko god nam to teško bilo prihvatiti i čuti. I ovim putem posebno skrećem pažnju da se zabrane, naredbe i sugestije odgovornih i nadležnih moraju poštovati", rekao je Nenadić.

Kada je riječ o uspostavi karantina, premijer KS rekao je da se prije osam dana uspostavio karantin u Studentskom domu Bjelave gdje je smješteno 18 osoba koje su pod medicinskom zaštitom. Nenadić ističe da je situacija u ovom karantinu zadovoljavajuća.

Iz Kriznog štaba KS informisali su građane kako je za sutra najavljen let kojim se između 35 i 100 državljana BiH vraćaju iz Švedske.

"Također smo se potrudili da za ove državljane BiH osiguramo odgovarajuće preglede prilikom slijetanja na aerodrom i smještaj u karantin na Bjelavama. Preuzeli smo sve što je u našoj nadležnosti da ovo realizujemo bez ikakvih poteškoća", dodao je Nenadić.

Osvrnuvši se na odluku kojom je starijima od 65 godina dozvoljeno kretanje od 6. do 10. aprila kako bi preuzeli penzije, komadantica Kriznog štaba KS i ministrica komunalne privrede KS Nihada Glamoč pozvala je sve ostale građane da maksimalno smanje kretanja u ovim danima.

"Krizni period od 15 dana je pred nama i pozivam sve građane da poštuju i primjenjuju sve mjere u cjelosti. Držite socijalnu distancu i nosite maske i rukavice", poručila je Glamoč.

trenutak ...