GOVEDARICA OTKRIO KOJE DVIJE MJERE U VANREDNOM STANJU ĆE ŽELJKA PRVO POTPISATI : "To su prije svega neustavne i nedemokratske uredbe..."

- Možda je Radovan (Višković) nabavio neki specijalni kantar za vaganje panike pa će pojedini partijski policajci lakše pisati prekršajne prijave, poručio Govedarica.

  • Politika

  • 04. Apr. 2020  04. Apr. 2020

"Treba imati u vidu da će poslije uvođenja vanrednog stanja biti donešene prve dvije uredbe sa zakonskom snagom koje su po meni veoma sporne i imaju zadatak da disciplinuju sve one koji misle svojom glavom i spremni su da javno iznesu takav stav", smatra bivši predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

On je na Facebook profilu napisao da će ove dvije uredbe imati za cilj da „uguše“ ili prevaspitaju svakog novinara i njegovu medijsku kuću koja neće da bude u službi vlastodržaca već nezavisnosti i objektivnosti.

"Uredba sa zakonskom snagom o prekršaju izazivanja panike i nereda i Uredba sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja su po Viškoviću dvije temeljne uredbe na kojim počivaju konkretne mjere vanrednog stanja u kome se nalazi Republika Srpska", navodi Govedarica i dodaje:

- Da li se na takav način daje primjer demokratskoj civilizaciji kako se njeguju ljudska prava i osnovne slobode? A možda je Radovan (Višković) nabavio neki specijalni kantar za vaganje panike pa će pojedini partijski policajci lakše pisati prekršajne prijave!!!

Govedarica smatra da je bespredmetno pozvati predsjednika Republike Srpske da ne potpiše ove prije svega neustavne i nedemokratske uredbe.

"Ali, ako SNSD zaista želi da narod uvjeri u svoju dobronamjernost onda bi bilo pošteno da predsjednik Republike u Uredbu o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja doda još jedan član po kojem će se omogućiti svakom građaninu da može podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti na svaku donešenu uredbu te da je Ustavni sud dužan da u roku od 72 sata donese odluku po takvom zahtjevu", predložio je Govedarica.

trenutak ...