DOKTORICA MARKOTIĆ U DNEVNIKU HRT-a: "Bolest je opaka, kao da vam sjede na prsima i guše vas" (VIDEO)

Alemka Markotić kaže kako su simptomi koronavirusa visoka temperatura i otežano disanje te naglašava da samo zajedno možemo uspjeti u borbi protiv pandemije virusa

  • Vijesti

  • 04. Apr. 2020  04. Apr. 2020

  • 0

Direktorica klinike "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić gostovala je u Dnevniku HTV-a i komentarisala stanje u Hrvatskoj sa zaraženima koronavirusom. Alemka Markotić ističe da je svaki ljudski život jednako bitan i jednako važan.

- Iako imamo manje brojeve, ne smijemo se opuštati i dopuštati da se naši ljudi razbole, završe na respiratoru ili da umru. Na respiratoru je 17 ljudi, to su većinom pacijenti starije dobi, iako ima njih 4-5 srednje do mlađe dobi, ne obolijevaju samo starije osobe. Svaka životna dob ima svoju vrijednost, važno je da se držimo uputa koje daje Stožer i da postoji socijalna distanca. Socijalna distanca u ovoj epidemiji je presudna, važno je ne okupljati se - ističe Markotić.

Alemka Markotić kaže kako su simptomi koronavirusa visoka temperatura i otežano disanje.

- Kao da vam netko sjedi na prsima, kao da vas netko guši i tako 24 sata, da otežano dišete, opako teška bolest, moramo biti pažljivi, objašnjava Markotić.

alt

Direktorica klinike 'Dr. Fran Mihaljević' naglašava da samo zajedno možemo uspjeti.

"To bi bilo, kako se sad držimo, mogli bismo reći da stvar držimo pod kontrolom, moramo se držati toga, a ne se odmah ohrabriti, a ne odmah izlaziti, ovaj virus ima neke čudi koje je teško objasniti. Medicinska tehnika je napredna, vrhunska, prije tri tjedna izašla je studija kineskih stručnjaka, o djelovanju virusa, vezivanja, strukturi virusa, to nam daje veliku šansu da znanstvenici znaju u kojem smjeru u razvoju cjepiva treba ići. Izgleda da je uspostavljeno jedno cjepivo u SAD-u, ima nekih izgleda da bi se moglo ići prema prvoj fazi kliničkih ispitivanja", kaže Markotić.

"Svi pokušavamo paziti. U organizacijskom smislu, Božinović ima velik uspjeh, veliki strateg je Beroš, u kratkom roku je uspio posložiti zdravstveni sustav, svi zajedno samo možemo napraviti dobru stvar. Nema opuštanja, ni onih koji kreiraju strategiju ni oni koji na svojim leđima drže zdravstvo. Budimo sa svojima kod kuće, za blagdane treba biti zajedno, nije potrebno da trčimo po trgovinama", ističe Alemka Markotić.

(24sata.hr/ SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...