VODEĆI EPIDEMIOLOG SRBIJE ŠOKIRAO NACIJU: „Virus više ne možemo kontrolisati, ušao je i u bolnice, jako je važno da one sa blažim simptomima…“

Doktor Predrag Kon je, povodom najnovijih rezultata o broju oboljelih od korona virusa u Srbiji, rekao da podaci govore da je ta zemlja zagazila u petu nedjelju koja je ozbiljno pokazala da se ne šali

  • Regija

  • 06. Apr. 2020  06. Apr. 2020

  • 0

- Nalazimo se u situaciji kada nije više dopušteno premišljati da li mere treba da se slušaju ili ne. Uvek postoji 10 posto onih koji ne prihvataju mere, ali je došlo vreme da i oni shvate da je neophodno da se prihvate poštovanja mera - rekao je Kon i istakao da se situacija i dalje prati ali da se virus više ne može kontrolirati.

Kako kaže, negdje je čak ušao i u bolničke uslove, gdje je, "spremno dočekan i izbačen", ali dodaje toga će u narednom periodu biti još više.

-Što pre treba otkriti one koji su pozitivni i izolovati ih. Vrlo je važno da u bolnici ne sme da radi bilo ko ko ima neki simptom respiratorne infekcije - rekao je Kon.

- Jako je značajno da se otkriju blaži sučajevi, da bi se što više izolovali ti koji mogu da prenose. Veliki posao je pred nama. Epidemiolozi i infektolozi nisu više u stanju da hvataju sve konce, ogroman deo posla će da se prebaci na primarnu zdravstvenu zaštitu. Više će svesti biti neophodno da se to sve suzbije - kazao je Kon za srbijanske medije.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...