BEVANDA ISKLJUČIV: "Nikada se neću saglasiti sa aranžmanom sa MMF-om, ako u pismu namjere ne budu uključeni kantoni"

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će odluka o aranžmanu sa Svjetskom bankom vrijednom 35,6 miliona eura biti donesena ove sedmice, te upućena u dalju proceduru.

  • Politika

  • 06. Apr. 2020  

  • 1

Bevanda je istakao da od aranžmana sa Svjetskom bankom nijedna konvertibilna marka ne ide u Budžet BiH, te dodao da je isti slučaj i sa aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), o kom se sada tek pregovara.

Prema njegovim riječima, o podjeli sredstava treba da se dogovore Republika Srpska i Federacija BiH, prenosi "Večernji list".

"Budući da sam član Fiskalnog savjeta, gdje se donosi konačna odluka o aranžmanu sa MMF-om, moram reći da tamo nema saglasnosti između entiteta. Tamo sam takođe poručio da se nikada neću saglasiti sa tim aranžmanom sa MMF-om, ako u pismu namjere ne budu uključeni kantoni", istakao je Bevanda.

Takav stav on je obrazložio činjenicom da je borba protiv virusa korona pitanje zdravstva, koje je u FBiH podijeljeno na Federaciju i kantone.

Bevanda je naglasio da je uz sve ove inicijative, kao ministar finansija započeo razgovore o uvođenju moratorijuma na kredite koje je uzela BiH, odnosno njeni entiteti, kantoni i opštine.

"Time ću nastojati pokušati dobiti moratorijum od godinu dana na otplate. Po mom mišljenju, to je najjeftiniji put", rekao je Bevanda.

Govoreći o pomoći privrednicima da izađu iz krize izazvane koronavirusom, ministar finansija je rekao da im treba pomoći, ali da i oni moraju pokazati neophodnu empatiju prema radnicima.

"Čini mi se da su najugroženije djelatnosti koje su niskokumulativne, a imaju puno pravnih subjekata. Ako je naređenje da se zatvori frizerski salon, a tamo radi dvoje ljudi, oni nemaju nikakvih drugih prihoda i ne mogu platiti obaveze", pojasnio je Bevanda.

Prema njegovim riječima, zatvoreni su hoteli, kafići, cijeli sektor uslužnih djelatnosti o kojima treba razmišljati prije nego o velikim sistemima.

Kada je riječ o Budžetu BiH, Bevanda smatra da zemlja treba da ga dobije, te izražava nadu da se članovi Predsjedništva "neće upustiti u pustolovine i da se novac usmjerava u razne fantomske fondove".

Govoreći o prijedlogu da se smanje rezerve Centralne banke BiH i usmjere entitetima, Bevanda je rekao da nije za uspostavljanje takozvanih fondova "za koje se ne zna ni ko upravlja ili kako se troši".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...