BORIS JOHNSON PREBAČEN U BOLNICU: Ko će voditi zemlju ako on više ne bude mogao?

Situacija u Downing Streetu 10 sve je komplikovanija nakon što je Boris Johnson primljen u bolnicu jer pitanje ko će preuzeti njegovu funkciju premijera u slučaju da on bude onesposobljen. U Velikoj Britaniji ne postoji jednostavan i službeno utvrđen ''plan B''.

  • Svijet

  • 06. Apr. 2020  

  • 0

Borisu Johnsonu je proteklog petka 27. marta potvrđen pozitivan test na koronavirus, a od tada je nastavio izvršavati dužnosti premijera u samoizolaciji. U bolnicu je primljen u nedjelju navečer zbog neprestanih simptoma COVIDA-19.

Dok u Sjedinjenim Američkim Državama postoji potpredsjednik, te zamjenik premijera u većini drugih zemalja, Britanija nema službenog zamjenika ili pomoćnika premijera koji bi preuzeo dužnost u slučaju da premijer postane onesposobljen.

- Nismo bili u takvoj situaciji, nismo morali razmišljati o tome s tog gledišta ranije – rekla je Catherine Haddon, starija saradnica Instituta za vladu, za Reuters, ubrzo nakon što je Johnson prvi put dijagnosticiran.

Ne postoje niti upute i pravila za vođenje vlade koje predviđaju tu poziciju.

No, portparol Downing Streeta je poručio da ''premijer ima nadležnost delegirati odgovornost bilo kojem svojem ministru, ali zasad je on premijer, a sljedeći na redu je ministar vanjskih poslova".

Dakle  ministar vanjskih poslova i državni tajnik Dominic Raab će ako bude potrebno zamijeniti premijera. Downing Street je u nedjelju navečer poručio da će Raab predsjedavati današnjim vladinim sastankom o koronavirusu. Raab je bio istaknuta figura u kampanji za Brexit 2016. godine i smatra se među najodanijim saradnicima premijera.

Također, objavljeno je da će u slučaju ako ključni pomoćnici Dominic Cummings i Lee Cain budu onemogućeni, zamijenit će ih direktor kampanje i glavni strateg Konzervativaca Isaac Levido. Cummings je također pokazao simptome koronavirusa.

Velika Britanija već se dva puta suočila s sličnom situacijom. U junu 1953., tadašnji premijer Winston Churchill pretrpio je moždani udar. Događaj se držao u tajnosti, ni svi ministri nisu bili s time upoznati, a nakon dva mjeseca se Churchill vratio u Downing Street.Tony Blair je dvaput podvrgnut operaciji srca dok je bio premijer ranih 2000-ih. Oba puta se već nakon nekoliko dana vratio na posao. Da nije mogao obavljati dužnost, mijenjao bi ga njegov zamjenik John Prescott sve do izbora novog vođe, rekli su dužnosnici.

Još nije potvrđeno je li premijer onesposobljen upravljati državnim poslovima. Od kada su Johnson i ministar zdravstva Matt Hancock testirani pozitivno na koronavirusa, Johnson se pojavljivao u javnosti u nizu poruka koje je objavljivao na Twitteru u kravati i odijelu. No u svojem statusu u petak činio se umoran.

"Iako se osjećam bolje i proveo sam izolaciju sedam dana, nažalost, i dalje imam jedan od simptoma, manji simptom, i dalje imam temperaturu", rekao je.

Johnson koji se u početku suočio s kritikom da ne čini dovoljno povodom suzbijanja širenja zaraze koronavirusa u Ujedinjenoj Kraljevini promijenio je svoju taktiku te je 24. marta zatvorio petu najveću ekonomiju i savjetovao ljudima da ostanu kod kuće.

Trenutno ta zemlja broji preko 47 hiljada oboljelih i oko 4,900 smrtnih slučajeva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...