I KAŽE DA UŽIVA U TOME: Bio je zvijezda engleske Premijer lige i omiljeni fudbaler Franje Tuđmana, a danas kuha kafe u Zagrebu

Prepoznajete li momka na slici?

  • Sport

  • 06. Apr. 2020  06. Apr. 2020

  • 0

Izgleda da u vrijeme ovih karantinskih dana zbog epidemije korona virusa evociranje uspomena na neke ranije fudbalske timove i igrače koje smo gledali dođe kao redovna pojava.

Čiveni Leeds  pokušava da se vrati u Premijer ligu poslije 16 godina, a jedan od onih koji je proslavio jorkširski klub kada je posljednji put igrao u eliti, Mark Viduka, otkrio je kako je zamalo završio u Manchester Unitedu i to ni manje ni više zbog čuvenog pjevača Eltona Johna.

Srećom po navijače Lidsa reprezentativac Australije hrvatskog porijekla nije nikada otišao na Old Traford, mada su jedne godine u toku bili tajni pregovori između legendarnog menadžera Crvenih đavola Alexa Fergusona i Vidukinog menadžera. Siroti Elton John skoro se izlanuo publici na koncertu u Manchesteru.

 - Bio sam u Manchesteru s mojim agentom koji je poslovno sarađivao i s Eltonom Johnom. Upoznao sam čovjeka lično, pozvao nas je na koncert gdje smo imali karte za backstage - ispričao je Viduka za američki ESPN.

Jedan od najboljih australijskih fudbalera u historiji opisivao je kako je veče teklo.

- Na koncert smo stigli moj suigrač Jacob Burns i ja. Došli smo čak i do Johnove svlačionice. Ušli smo, on se okrenuo na stolici i rekao mi - Mark Viduka, ti si iz Melbournea, volim to mjesto. Bio sam tako nervozan i rekao sam Eltonu da smo se našli s ljudima iz Uniteda i da ću možda preći na Old Traford - prisjetio se Viduka.

Koncert je počeo, a Burns i Viduka gledali su ga iz velike blizine, sa strane pozornice. Poslije druge, treće pjesme, John je pozdravio Viduku...

Pogledajte priču koju je ESPN uradio sa Vidukom:

- Na toj, trećoj, četvrtoj pjesmi rekao je da će je posvetiti meni, njegovom prijatelju Marku koji je došao u Manchester i koji će donijeti veliku odluku. Tada sam mislio da će se izlanuti, ali srećom nije. Nikada nisam potpisao za United, mislim da sam previše volio da igram i živim u Leedsu u to doba - rekao je Viduka.

Legendarni napadač hrvatskog porijekla se inače prije nekoliko godina s porodicom vratio u Zagreb, a 2018. godine otvorio je i kafić na zagrebačkim Šestinama.

- Ne moram da budem stalno u javnosti. Nisam takav tip. Nije da ne želim da se pojavljujem u medijima, ali nemam ni svoj profil na društvenim mrežama. Ne smatram to potrebnim. Sada radim nešto drugo. Nekad napraviš bolju kavu, nekad lošiju. Kao igrač bio sam u centru pažnje, sad mi je najveća sreća kada dobro poslužim ljude. Ne biste vjerovali koliko je ljudima stalo do njihove kave - kaže Mark Viduka.

Inače, Viduka je značajan dio karijere proveo u zagrebačkom Dinamu, tadašnjoj Croatiji u koju ga je doveo lično nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman.

Po priči koja je tada važila za zvaničnu verziju Tuđman je lično putovao u Australiju da bi se vidio sa njegovim roditeljima, hrvatskim iseljenicima, a kako bi angažovao u to vrijeme u fudbalskim krugovima atraktivnog Viduku i tako poradio na imidžu kompletne Hrvatske države.

(Telegraf.rs/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...