SUTRA ZASJEDA FEDERALNI PARLAMENT: Sjednica će se prvi put održati u Skenderiji i to bez prisustva novinara!

Vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine najavljena je za sutra s početkom u 12 sati. Bit će održana u Domu mladih Centra Skenderija u Sarajevu bez prisustva medija.

  • Vijesti

  • 06. Apr. 2020  06. Apr. 2020

  • 1

Jedina predviđena točka dnevnog reda su izmjene Poslovnika kojima treba omogućiti da taj dom ubuduće zasjeda online u vrijeme epidemije koronavirusa.

Prema planovima, dan kasnije nakon sjednice Zastupničkog doma, trebalo bi bi se sastati i Dom naroda sa sličnim dnevnim redom.

U međuvremenu su naredbom Štabaa civilne zaštite Kantona Sarajevo od 3. marta, sjednice entitetskog i državnog parlamenta izuzete od zabrane okupljanja, s obrazloženjem da se to u trenutnim prilikama čini u cilju omogućavanja rada zakonodavnih tijela i donošenja odluka po kojima bi izvršna vlast mogla postupiti u interesu građana Bosne i Hercegovine te Federacije BiH.

Federalni i državni parlament su, međutim, obvezani da se prilikom održavanja sjednice pridržavaju socijalne distance, propisanih epidemiološko-zaštitnih mjera i preporuke Kriznog šta Ministartva zdravstva Kantona Sarajevo, te je stoga odlučeno da se sjenica održi u Sknderiji zbog većeg prostora.

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, dajući mišljenje koje je tražio predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović, naveo da se za sutra planirana sjednica, uzimajući u obzir poduzete mjere zaštite i njen značaj, može održati, uz osiguranje sredstava za dezinfekciju ruku i zaštitnih maski za sve sudionike te uz obveznu fizičku distancu od dva metra, kao i uz adekvatnu ventilaciju u prostoriji. Rukovanje nije preporučljivo.

Iz Zavoda je također navedeno kako treba savjetovati izbjegavanje dolaska zastupnicima koji eventualno imaju simptome respiratorne bolesti ili se ne osjećaju dobro, što je Zaimović i učinio sazivajući sjednicu, uz napomenu ostalim članovima Doma da planiraju dolazak u dogovoru s čelnicima njihovih zastupničkih klubova.

Zastupnički dom je tijelo dvodomnog Parlamenta Federacije BiH s ukupno 98 zastupnika.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...