REŽIM PRIJETI NOVINARIMA DRAKONSKIM KAZNAMA: Prenošenje lažnih vijesti u RS-u kažnjavat će se novčano od 3 do 9 hiljada KM!

Ova uredba, koja ima snagu zakona, donesena je na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a predsjednica Cvijanović se prije njenog donošenja konsultovala sa rukovodstvom Vlade i Narodne skupštine Srpske.

  • Društvo

  • 06. Apr. 2020  06. Apr. 2020

  • 0

Na današnjem sastanku, koji je organizirala predsjednica RS-a Željka Cvijanović, donesene su ddvije uredbe sa zakonskom snagom: jedna se odnosi na rokove i postupanja u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja na teritoriji RS a druga na prekršaje izazivanja panike i nereda. 

Ove uredbe, koje su razmatrane na sastanku, predsjednici RS uputila je Vlada RS i one će trajati za vrijeme vanrednog stanja.

Podsjećamo, vanredno stanje u manjem bh. entitetu uvedeno je zbog pandemije koronavirusa i na osnovu toga izvršna vlast  manjeg bh. entietta može bez parlamenta usvajati zakone, odnosno uredbe sa zakonskom snagom. 

Tako su danas jednom uredbom propisane drakonske kazne za širenje lađnih vijesti.

"Zabranjuje se iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir, ili onemogućava ili značajnije ometa sprovođenje odluka i mjera državnih organa, drugih institucija ili organizacija koje vrše javna ovlaštenja.

Zabrana iz stava 1. ovog člana odnosi se i na radnje učinjene putem sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava".

To je navedeno u Uredbi sa zakonskom snagom o zabrani izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, koju je danas donijela predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Kada je riječ o sankcijama, za kršenje ove Uredbe kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 1.000 KM do 3.000 KM, pravno lice novčanom kaznom od 3.000 do 9.000 KM, a odgovorna osoba u pravnom licu biće kažnjena novčano od 1.000 do 3.000 maraka.

Budući da je Uredba upravo objavljena u Službenom glasniku RS, stupiće na snagu dan kasnije, dakle sutra, a kako piše u njoj, na potvrdu Narodnoj skupštini RS biće podnesena čim parlament bude u mogućnosti da se sastane.

Ova uredba je donesena na inicijativu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a predsjednica Cvijanović se prije njenog donošenja konsultovala sa rukovodstvom Vlade i Narodne skupštine Srpske.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...