SAOPĆENJE KOLEGIJA SDA: "Nadležne institucije spriječile nekontrolirano..."

"... širenje koronavirusa u BiH"

  • Politika

  • 06. Apr. 2020  06. Apr. 2020

  • 0

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) na danas održanoj online sjednici, podržao je mjere nadležnih institucija kojima je efikasno spriječeno nekontrolirano širenje koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Zahvalili su građanima na odgovornom odnosu prema propisanim mjerama te su ih pozvali da, uz potrebna prilagođavanja, nastave s primjenom ovih mjera koje pokazuju rezultate.

Zatražili su od Vijeća ministara BiH da predstavi program mjera za ublažavanje posljedica ekonomske krize i spašavanje radnih mjesta, kao i da osigura potrebne aranžmane s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Kolegij SDA pozdravio je usvajanje Nacrta zakona o ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije, te njegovo upućivanje u parlamentarnu proceduru.

"Uz eventualne korekcije Nacrta zakona i uvažavanje svih opravdanih primjedbi, ovaj Zakon je potrebno hitno usvojiti i što prije krenuti s provođenjem mjera za stabilizaciju ekonomije FBiH", smatraju u SDA.

Pozvali su sve nivoe vlasti da pristupe rigoroznom rabalansiranju budžeta usmjeravanjem svih raspoloživih sredstava na borbu protiv pandemije i saniranje ekonomskih posljedica pandemije.

U SDA očekuju hitno formiranje Stabilizacijskog fonda Vlade FBiH kojim će se finansirati doprinosi svim obrtnicima čija je djelatnost obustavljena, kao i svim drugim ugroženim radnicima u realnom sektoru.

Pozvali su sve nivoe vlasti da donesu potrebne odluke kojima bi se značajno smanjile plaće u javnom sektoru koje su iznad dva prosječna lična dohotka, a ušteđena sredstva usmjere za podršku realnom sektoru.

Također, pozivamo su Vladu i Parlament FBiH da donesu potrebne odluke kojima bi se za 80 posto smanjio iznos za finansiranje političkih stranaka i ta sredstva preusmjerila u Stabilizacijski fond za podršku ekonomiji i spašavanje radnih mjesta.

Kolegij SDA pozvao je Vladu FBiH da hitno donese potrebne odluke u cilju smanjenja cijena nafte i naftnih derivata i njihovog usklađivanja sa cijenama goriva na svjetskom tržištu.

Podržali su odluku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva poljoprivrede o značajnom povećanju finansijske podrške za proljetnu i jesenju sjetvu, te su pozvali i sve ostale nivoe vlasti da u skladu sa svojim kapacitetima pruže podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane.

"Ocjenjujemo da je Vlada FBiH postupila odgovorno kada je uvažila kritike javnosti i građana, te izmijenila odluku o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti tako što će se, nabavkom medicinske opreme i raspodjelom proporcionalno  broju stanovnika preko kantonalnih zavoda za zdravstvo, realizirati zahtjevi građana da sve sredine na jednak način podnesu teret krize", rečeno je.

Istovremeno, Kolegij SDA pozdravio je najavu premijera FBiH Fadila Novalića da zbog ove izmjene neće biti ugroženo finansiranje općina i kantona koji nisu samoodrživi, saopćeno je iz SDA.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...