SANDŽAKLIJE PORUČILE VUČIĆU DA NEĆE DA SE LIJEČE NA BEOGRADSKOM SAJMU: A on ih ignorisao i otkrio DA SU SE ZARAZILI PREKO IGRE

Curić pisala pismo Erdoganu: "Građani Sandžaka trebaju biti smješteni u bolnicama u Sandžaku"

  • Regija

  • 06. Apr. 2020  06. Apr. 2020

  • 1

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić obratio se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa zahtjevom da se svim muslimanima u bolnici na Sajmu i drugim zdravstvenim ustanovama omogući ishrana u skladu sa propisima islama, kao i da se za pacijente pripadnike islama obezbijedi poseban prostor za obavljanje namaza.

Dudić je to učinio nakon informacije da je nekoliko građana Novog Pazara, pozitivnih na koronavirus, prebačeno na dalje liječenje u improvizovanu bolnicu na Beogradskom sajmu, a imajući u vidu procjenu nadležnih u Kriznom štabu Novog Pazara i stručnih tijela da će broj inficiranih lica rasti, te da će u danima koji dolaze vjerovatno biti povećan broj zaraženih pripadnika islama i iz drugih dijelova Srbije, saopćeno je iz Mešihat IZuS.

Kako se navodi, Muftija Dudić je izrazio očekivanje za razumijevanje posebnosti i potreba svih pripadnika vjerskih zajednica te poduzimanje konkretnih i hitnih koraka u cilju udovoljavanja potrebama pripadnika islama u Republici Srbiji.

alt

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je poručio danas građanima Novom Pazara, da država vodi računa o njihovom zdravlju i da je ponosan na to što je u Srbiji nebitno ko je Srbin, a ko Bošnjak.

“Još jedna teška noć i dan je za nama. Došao sam u Novim Pazar da kažem narodu Pazara ali i Raške, Sjenice i Tutina da smo svi zajedno u ovoj teškoj borbi”, poručio je Vučić.

Kaže da je donijeta velika pomoć za Pazar koja je trajno poklonjena: 10 kliničkih respiratora, tri transportna respiratora koje mogu da koriste dijelom i kao kliničke, zatim 22.000 hirurških maski, 3.000 epidemioloških maski, više hiljada rukavica, kaljače, zaštitna odjela i 250 skafandera.

“Svi treba da znaju da brinemo o vama i vodimo računa o vašem zdravlju”, poručio je Vučić i izrazio nadu da će se suzbiti žarište u Novom Pazaru.

altFoto: Tanjug/Irfan Ličina

Vučić je rekao da je zaraza došla u Novi Pazar preko domina koje su igrane sa ljudima koji su došli iz inostranstva i da je sad zato zaraženo i dvoje djece od dvije godine i jedno dijete od tri godine, upravo preko domina koje su igrali sa nanama i djedama..

“Šta smo mogli kao Srbija, to smo i uradili i pokazali da je svejedno da li je neko Srbin ili Bošnjak, da smo ljudi i da ćemo da se borimo za zdravlje i jednih i drugih”.

alt

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je sve lokalne samouprave u Sandžaku da što hitnije u svojim mjestima organizuju adekvatne privremene bolničke smještaje za lica oboljela od virusa COVID-19 te da iste smještaje učine dostupnim građanima.

Predsjednica BNV-a Jasmina Curić pismom se za pomoć obratila i predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da svi građani Sandžaka, koji su zahvaćeni ovim virusom, moraju biti smješteni u privremenim bolnicama koje se nalaze u Sandžaku, kako bi fizički, ali i psihički lakše podnijeli ovo oboljenje i izborili se sa njim.

- Ukoliko pacijenti iz Sandžaka odlaze u privremene bolničke smještaje van Sandžaka, to predstavlja veliko opterećenje za njih, a naročito što se nalaze u smještajima za koje dosta njihovih korisnika smatra da su nefunkcionalni i bez adekvatnih higijenskih uslova - navode iz BNV-a.

Također je naglašeno da je Novi Pazar regionalni zdravstveni centar i da sigurno ima kapaciteta i resursa za organizaciju adekvatnog privremenog bolničkog smještaja. Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva sve građane Sandžaka da što ozbiljnije shvate opasnost od COVID-19 i da se najstrožije pridržavaju propisanih mjera te uputstava zdravstvenih stručnjaka i institucija.

- Pandemija COVID-19 je globalna pojava koja pogađa sve i jedino striktnim poštovanjem propisanih mjera i uputstava zdravstvenih ustanova i institucija možemo pobijediti ovu zarazu - istaknuto je u saopćenju.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeće Jasmina Curić uputila je danas i pismo predsjedniku Republike Turske Recepu Tayyipu Erdoganu kojim je objasnila stanje u Sandžaku, nastalo pandemijom COVID-19 i hitnu potrebu organizovanja privremenih bolnica – karantina za smještaj zaraženih.

- Poštovani predsjedniče, svjesni činjenice da je Republika Turska jedna od zemalja u svijetu koja ima najbolje opremljen zdravstveni sistem i izuzetno obučen stručni kadar, obraćamo Vam se za pomoć u borbi protiv ove pandemije. Republika Turska je poslala pomoć na sve strane svijeta, pa očekujemo da će i Sandžaku, u najhitnijem roku, pomoć biti poslata u opremi i stručnom kadru - navela je Curić u pismu.

Napomenula je da je Novi Pazar regionalni zdravstveni centar i da posjeduje stručne kapacitete, koji bi uz podršku i pomoć, i u ovim teškim uslovima, pružio kvalitetnu zdravstvenu uslugu svim građanima Sandžaka.

- Bošnjačko nacionalno vijeće smatra da svi građani Sandžaka, koji su zahvaćeni ovim virusom, trebaju biti smješteni u bolnicama u Sandžaku, ili drugim adekvatnim prostorima kakav je Srednja Medicinska škola u Novom Pazaru, koja se nalazi u krugu bolničkog centra, kako bi zaraženi, a i njihove porodice, i psIhički i fizički lakše podnijeli ovo oboljenje i izborili se sa njim - naglasila je Curić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...