SRBIJANSKI EPIDEMIOLOG KONTRA VUČIĆA: "Nema potrebe za uvođenjem zabrane kretanja od 24 sata, ako se stvarno..."

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović ocijenio je da nema potrebe za uvođenjem zabrane kretanja od 24 sata, ako se stvarno održava ozbiljnost u prihvatanju i poštovanju postojećih mjera i upozorio da u sprječavanju širenja zaraze treba imati na umu da "ne postoji rizik jedna nuli"

  • Regija

  • 07. Apr. 2020  

  • 0

Tiodorović je u emiji "OKO" Radio-televizije Srbije rekao da je 24-satni policijski sat nezgodno uvesti jer mora da funkcionira proizvodnja hrane, energetika, zbog čega je prihvaćena ideja zabrane izlaska od subote u 13 sati do ponedjeljka ujutro u pet sati.

Rezultate ćemo vidjeti za pet-šest dana, dodao je on i naglasio da su "najslabija karika u lancu" građani koji ne poštuju mjere.

"Do Uskrsa bi trebalo da bude težak period, kada će rasti broj oboljelih i naša uloga je da ta kriva bude spuštena što je više moguće, da razvučemo epidemiju, a to podrazumeva odgovornost svakoga", rekao je Tiodorović.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je da je u Vojvodini potvrđeno 269 pacijenata sa korona virusom, 107 je smješteno u KC Vojvodina, a jedan broj građana koji je bio u samoizolaciji je izliječen.

"Aktivirali smo zgradu Novosadskog sajma, gdje je smešteno 39 građana, dosad imamo osam smrtnih slučajeva, a sedam ljudi je otpušteno sa bolničkog liječenja", rekao je Gojković, ocijenivši da se epidemija drži pod kontrolom i da nema naglih iskakanja.

Gojković je naglasio da se od početka epidemije niko od ljekara, medicinskih sestara i tehničara u KSV Vojvodina nije zarazio brinući o 107 korona pacijenata koji se liječe u toj ustanovi, a da je za slučaj jedene zaražene medicinske sestre epidemiološki dokazano da je zaražena van KCV.

Komentirajući slučaj da je jednom od zaposlenih u RTS-u potvrđen koronavirus, dr. Tiodorović je sugerirao da se se svi moraju pridržavati osnivnih preventivnih mjera - nošenja rukavica, maski i što češćeg pranja ruku.

(SB / Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...