DOK SE CIJELI SVIJET BORI S KORONOM: Prosaudijska koalicija izvela 50 zračnih napada u Jemenu...

Pokret Husi objavio je da su koalicioni bombarderi izveli napade na području šest provincija

  • Svijet

  • 07. Apr. 2020  07. Apr. 2020

  • 0

Koalicija arapskih zemalja koje predvodi Saudijska Arabija izvela je u Jemenu najmanje 50 zračnih napada, tvrdi Anadolija.

Pobunjenički pokret Husi saopćio je da su prosaudijski koalicioni bombarderi izveli napade na području šest jemenskih provincija i to Sade, Amrana, Jevfa i Hajjaha na sjeveru te Al Bayda i Mariba na jugu zemlje.

Koalicione snage do sada nisu komentirale taj slučaj.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres nedavno je pozvao na hitnu uspostavu primirja u cijelom svijetu kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Husi pozdravili ideju o primirju 

Snage odane međunarodno priznatoj vladi Jemena i pokret Husi, odnosno suprotstavljene snage u Jemenu, pozdravile su tu Guterresovu ideju.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kad je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika Husa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...