ŠOKANTNA TVRDNJA NEW YORK TIMESA: Trump u sukobu interesa - promovira lijek farmacenutske kuće koja sponzorira Republikance!

Predsjednik Trump ima "manji finansijski interes" u promovisanju lijeka protiv malarije, kojeg predsjednik već sedmicama predstavlja kao lijek koji obećava u borbi protiv korone, iako su naučni dokazi koji idu u prilog toj tvrdnji ograničeni, piše The New York Times. 

  • Svijet

  • 07. Apr. 2020  07. Apr. 2020

  • 2

Predsjednik SAD-a već neko vrijeme prilično agresivno promoviše hlorokin kao potencijalni lijek protiv COVID-19, iako i najveći ekspert u Trumpovom timu, dr. Anthony Fauci, upozorava da ne postoji dovoljno dokaza kako bi se iznosile pouzdane tvrdnje o njegovoj djelotvornosti.

Uporište predsjednikove tvdnje nalazi se u maloj studiji, sprovedenoj u Francuskoj, koja je pokazala da se pacijenti koji su primili hlorokin brže oporavljaju nego što bi to inače bio slučaj. Kako je riječ o studiji sa malo ispitanika i nekim drugim ograničenjima, ljekari upozoravaju da se njeni rezultati trebaju uzimati sa rezervom. 

New York Times je jučer priču sagledao i sa finansijskog ugla, pa tvrdi kako Trump ima "mali finansijski interes" u promociji lijeka. Ukoliko bi se hlorokin zaista počeo proizvoditi kao terapija za COVID-19, farmeceutske kuće koje ga proizvode bi doživjele veliki profit, a jedna od njih je i francuska kompanija Sanofi. Njeni najveći dioničar su i ujedno i donatori Republikanskoj partiji, a i sam predsjednik posrednim putem ima interese u istoj kompaniji, piše New York Times. Trumpov suradnik i ministar trgovine, Wilbur Ross, također ima određena ulaganja u navedenoj kompaniji. 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...