UGLEDNI AMERIČKI INSTITUT OBJAVIO PROCJENU: Izradio je model očekivanih smrti; Evo kakve su procjene za Evropu i SAD

U Velikoj Britaniji od koronavirusa bi moglo umrijeti i do 66.000 ljudi, što je oko trećina svih smrti koje je za Europu prognozirao američki Univerzitet Washington, prenosi Guardian.

  • Svijet

  • 07. Apr. 2020  

  • 0

Institut za metriku i procjene u zdravstvu (IHME) pri Univerzitetu Washington, procjenjuje da će širom europskog kontinenta umrijeti 151.680 ljudi, dok za Sjedinjene američke države kaže da će umrlih biti 81.766.

"Očekujemo teške sedmice u mnogim dijelovima Europe. Procjene o broju smrti u Europi nadmašuju broj umrlih u SAD-u", kazao je doktor Christopher Murray iz Instituta.

Koristeći lokalne i međunarodne baze podataka i broj zabilježenih slučajeva, kao i smrtnost s obzirom na dob u Italiji, Kini i SAD-u, tim IHME-a izradio je model očekivanih smrti u svakoj pojedinoj državi.

Ključni podatak bio je broj kreveta na odjelima intenzivnog liječenja.

"Broj smrtnih slučajeva u mnogim će zemljama zavisiti o potražnji za bolničkim kapacitetima koja u znatnoj mjeri nadmašuje dostupne kapacitete. Na primjer, u Velikoj Britaniji će u vrhu potražnje biti potrebno 102.794 bolničkih kreveta, a dostupno je svega 17.765, vrh potražnje kreveta na odjelima intenzivne njege biti 24.544, a dostupno ih je tek 744, a respiratora će trebati 20.862 s tim da trenutno nema podataka o tome koliko je respiratora dostupno.

U Velikoj Britaniji je do danas zbog koronavirusa umrlo 5.000 ljudi, što je manje nego u Španiji i Italiji. No krivulja epidemije zaostaje za ostatkom Europe nekoliko dana, a putanja broja umrlih već je sada strmija nego u drugim zemljama.

Institut je objavio i kratki video u kojem doktor Murrey objašnjava ključne tačke studije.

(Jutarnji list / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...