IZ UDRUŽENJA POSLODAVACA FBiH ODGOVORILI NA KRITIKE: "Nismo ZVANIČNO tražili smanjenje penzija"

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine u potpunosti se slaže sa izjavom premijera Federacije BiH Fadila Novalića da teret krize „neće ići preko leđa penzionera, te korisnika invalidnina i drugih najugroženijih kategorija“. Međutim, između ponuđene 244 KM, na ime doprinosa, sa jedne strane i smanjenja penzija i socijalnih naknada, sa druge strane, ogroman je prostor u kojem se trebaju naći najbolja rješenja. Kultura dijaloga na bazi argumenata je ono za šta se zalaže UPFBiH.

  • Politika

  • 07. Apr. 2020  07. Apr. 2020

  • 0

Iz Udruženja poslodavaca FBiH podsjećaju da su u mjerama koje su predložili Vladi FBiH 29.03.2020. godine jasno naglasili da kao drugu mjeru zahtijevaju „hitno usvajanje rebalansa budžeta na nivou FBiH, kantona, opština i gradova i sav prihod, osim neophodnog za funkcioniranje sistema, PREUSMJERITI NA sprečavanje širenja zaraze, socijalnu i zdravstvenu sigurnost građana, te očuvanje ekonomije.“ 

Niko iz Udruženja poslodavaca FBiH nikada nije tražio smanjenje penzija, socijalnih naknada i davanja i preusmjeravanje tih sredstava za pomoć privredi. Naprotiv, u svim zvaničnim zahtjevima i dokumentima upućenim prema Vladi FBiH i nadležnim institucijama se insistriralo da se sredstva iz budžeta usmjere na sprečavanje širenja zaraze korona virusom, socijalnu i  zdravstvenu zaštitu građana pa tek onda očuvanje ekonomije.

Još jednom pozivamo nadležne u Vladi FBiH i drugim institucijama odgovorno i savjesno rade svoj posao, da ne koriste ovo vrijeme krize za skupljanje jeftinih političkih poena, ostvarivanje ličnih i partikularnih interesa, nego da opći interes bude u prvom planu. Predstavnici UPFBiH su spremni nastaviti raditi na poboljšanju teksta Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i insistirati da se donesu rješenja na osnovu kojih će posljedice krize najmanje osjetiti oni koji imaju najmanje, odnosno, radnici, poslodavci više, a država - najviše. 

(nap.ba / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...