NOVO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Znanstvenici otkrili kako novi koronavirus zvuči, ovo će pomoći u otkrivanju lijeka…

Jedna od prepoznatljivih obilježja koronavirusa SARS-CoV-2 je kruna (korona) šiljaka na njegovoj površini

  • Vijesti

  • 08. Apr. 2020  

  • 1

Pogledate li ih izbliza, vidjet ćete kako su sastavljeni od lanaca bjelančevina koji se isprepliću i preklapaju jedni preko drugih.

Nastojeći bolje razumjeti ovu novu napast, muzičar i inženjer Markus Buehler i njegove kolege pri Massachusetts Institute of Technology dodijelili su svakoj bjelančevini i strukturi muzički ekvivalent.

Rezultat, generiran uz pomoć umjetne inteligencije, iznenađujuće je smirujuća muzika za koju profesor Buehler tvrdi kako otkriva pojedinosti koje mikroskopu nisu dostupne.

Bjelančevine u šiljcima služe kako bi se virus zakačio za receptore u našim tijelima i tako nas zarazio. Šiljak virusa SARS-CoV-2 naročito je složenog sastava, koji uključuje tri lanca bjelančevina isprepletena u kompliciran obrazac.

Jačina, trajanje i ritam nota u muzici odraz je načina na koji su posložene aminokiseline u bjelančevinama, dok su upleteni lanci prikazani kao melodije koje se prepliću.

Vibracije bi, pak, mogle ukazati na promjene u temperaturi i dati objašnjenje zašto je SARS-CoV-2 skloniji ljudskim stanicama nego drugi virusi.

Prikaz bjelančevina u obliku zvuka znanstvenicima daje još jedan alat za razumijevanje i upravljanje tim sastavnim dijelovima virusa. Čak bi i mala mutacija mogla ograničiti ili pojačati patogene moći virusa.

Muzički pristup mogao bi pomoći i pri osmišljavanju lijeka protiv virusa. Na primjer, znanstvenici bi mogli potražiti novu bjelančevinu čiji melodija i ritam odgovaraju antitijelima i ometaju virus pri procesu zaraze, piše ABC News.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...