CRNE SLUTNJE AMERIČKIH STRUČNJAKA: „Ova zemlja će biti najviše pogođena koronavirusom u Evropi, umrijet će 66.000 ljudi…“

Američki znanstvenici s instituta za evaluaciju i mjerenje u medicini (IHME) na sveučilištu u Washingtonu iznijeli su crne prognoze kada je riječ o epidemiji koronavirusa u Evropi

  • Svijet

  • 09. Apr. 2020  09. Apr. 2020

  • 0

Amerikanci su modelom koji uključuje sve dosadašnje poznate parametre i krivulju iz Wuhana u kojem se virus prvi put javio izračunali da bi u Velikoj Britaniji do kraja ljeta moglo umrijeti oko 66.000 ljudi čime će Britanija biti najteže pogođena zemlja u Europi. To je gotovo trostruko više od procjene koju je nedavno iznio Imperial College u Londonu. Britanci su broj mrtvih procijenili na između 20 i 30.000, a nekoliko njihovih istaknutih znanstvenika složilo se da je procjena IHME-a nerealna.

Britanci ubrzano rade na povećanju bolničkih kapaciteta i nabavci respiratora, a IHME smatra da ta zemlja uopće nije pripremljena za ono što dolazi. Amerikanci su izračunali da bi Britancima sredinom mjeseca, kad se očekuje najveća kriza, trebalo oko 103.000 kreveta, a Velika Britanija ih trenutno ima 17.765. 

"Takva predviđanja su nepouzdana. Oni su koristili jednostavan matematički model postavljen na temelju prijašnjih iskustava i on je vrlo podložan promjenama kad se u njega ubace novi podaci", rekao je David Spiegelhalter sa sveučilišta u Cambridgeu.

I sami znanstvenici iz IHME-a smatraju da njihovi proračuni nisu precizni te da oni služe samo za predviđanje najtežeg mogućeg scenarija što omogućuje vladama da se na vrijeme pripreme.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...