NJEMAČKA INDUSTRIJA ORUŽJA CVJETA I U VRIJEME PANDEMIJE: Samo u prva tri mjeseca zaradili su više od...

Njemački izvoz oružja je i u prvom kvartalu ove godine u porastu pri čemu raste izvoz u zemlje koje nisu članice Europske unije ni NATO-a.

  • Svijet

  • 09. Apr. 2020  

  • 1

"U prvom kvartalu ove godine Njemačka je izvezla oružja u vrijednosti od 1,16 milijardi eura u usporedbi s 1,12 milijardi eura u istom razdoblju prošle godine", saopćila je u četvrtak njemačka vlada na upit zastupnice stranke Ljevica Sevim Dagdelen.

Za razliku od prošle godine, kada je najveći dio izvoza oružja bio namijenjen nekoj od zemalja članica Europske unije, ove godine najveći dio otpada na izvoz u tzv. treće zemlje koje nisu članice ni EU-a niti NATO-a.

Stručnjaci procjenjuju da se visina vrijednosti izvoza od ukupno 615 milijuna eura u tzv. treće zemlje najvećim dijelom odnosi na isporuku jedne podmornice Egiptu.

Nevladine organizacije su do sada često kritikovale izvoz njemačkog naoružanja i ratne opreme Egiptu koji aktivno učestvuje u ratu u Jemenu.

Njemačka vlada je prošle godine odobrila izvoz naoružanja u vrijednosti od preko 8 milijardi eura.

Zastupnica Ljevice Seven Dagdelen je njemačku vladu pozvala na promjenu politike izvoza oružja.

"Dok Ujedinjeni narodi tokom korona krize pozivaju na globalno primirje, Njemačka izvozom oružja u krizne regije dolijeva ulje na vatru", rekla je Dagdelen. Ona je rekla kako je Njemačkoj potrebno preusmjeravanje proizvodnje naoružanja na civilnu robu poput medicinske opreme.

Prema podacima švedskog instituta za praćenje trgovine oružjem Sipri, Njemačka je u periodu od 2015. do 2019., u usporedbi s periodom od 2010. do 2014., povećala izvoz oružja za 17 posto.

(Jutarnji list / SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...