POLITIČKE UCJENE OKO RASPODJELE KREDITA MMF-A: Ko će uzeti veći komad novca namijenjenog za borbu protiv pandemije

Istekao je rok MMF-a za dogovor unutar Bosne i Hercegovine o raspodjeli 165 do 330 miliona eura pomoći, koja bi bila uplaćena do kraja aprila. Dodik i Čović imaju svoje zahtjeve. Za njih su preminuli tek statistički podatak

  • Politika

  • 09. Apr. 2020  

  • 3

Piše: Amarildo Gutić

Međunarodni monetarni fond zna s kim ima posla te je tražio prethodni dogovor svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini o raspodjeli novčane pomoći za borbu protiv korona virusa. Sjednicu održavaju 14. aprila, a Bosni i Hercegovini je istekao rok za podnošenje usaglašenog zahtjeva. Dogovora do sada nije bilo.

Političari ponovo moraju biti veće zvijezde od opasne bolesti, prikazati se kao dušebrižnici naroda, istog onog kojeg su svojim “ekonomskim uspjesima” gotovo iselili iz BiH.

Sve i po cijenu većih ljudskih žrtava ne žele dopustiti ni primisao da gube feude kojima neprikosnoveno decenijama vladaju. Najavu priliva bilo koje sume novca, od kredita do donacije, vide samo kao priliku za daljnji opstanak na vlasti.

Milorad Dodik, glavni prokurista Republike Srpske bez ograničenja, vijest da bi MMF mogao obezbjediti i do 330 miliona eura za Bosnu i Hercegovini vidio je kao šansu za finansijski opstanak RS ne samo u borbi protiv korona virusa. Pogotovo mu je to postalo jasno nakon palete-dvije materijalne pomoći koje je na jedvite jade iskamčio od Srbije i Rusije.

Kako za ucjene nema mnogo prostora, jer iz budžeta Republike Srpske jedva pokrivaju i redovne potrebe, krenuo je sa cjenkanjem. Predlaže prvo “pola-pola” podjelu, tumačeći da dosadašnji omjer “jedna trećina RS, dvije trećine FBiH” ne važi jer je u pitanju krizni paket MMF-a. Dan kasnije, gostujući u centralnom dnevniku FTV (!?) daje novu ponudu.

"Očekivali smo da ćemo imati raspodjelu 60 prema 40 vezano za FBiH i RS, s time što bi se pola procenta i s jedne i s druge strane dalo Brčko distriktu, koji nije uopšte uključen u ovaj aranžman", izjavio je Dodik. 

Priznavši da “nema paketa pomoći privredi bez sredstava od MMF-a i drugih kreditora", Dodik je u pomoć prizvao, koga drugog nego lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića. Do tada “samoizolirani” Čović ukazuje se u Širokom Brijegu i podsjeća kako je SDA, u vrijeme predsjedavanja Denisa Zvizdića Vijećem ministara, pristala na mehanizam koordinacije u koji su uključeni i kantoni.

"Kroz prvih 300 milijuna eura koje bi trebalo doći od strane MMF-a insistirat ćemo da potpisnici tog aranžmana, uz dva entiteta, uvijek spominju i 10 naših županija, čime bismo osigurali da nema političkog nadmudrivanja u raspodjeli", rekao je Čović

Tako su se ostvarila realna predviđanja kako će svojevremeno usvojeni Mehanizam koordinacije samo omogućiti da kantoni imaju mogućnost blokiranja svih bitnih pitanja za BiH, uključujući i novac potreban prije svega za liječenje i sprečavanje zaraze korona virusom.

„Narod to od nas očekuje“, obrazlagao je Denis Zvizdić stranačkim kolegama razloge zbog kojih SDA treba pristati na koaliciju sa Dodikom i Čovićem.

Ta i takva koalicija u trenu se pretvori u poprište tobožnje borbe za nacionalne interese. Trajaće to neko vrijeme, povećavaće se broj oboljelih i preminulih, a kada još jednom uvide da do novca MMF-a drugačije ne mogu, slavodobitno će izaći pred kamere i reći kako su postigli dogovor zarad boljitka naroda u BiH. Od “političkih prosjaka” postaće ponovo narodni tribuni, koji potom sa svojim tajkunima kreću u “harčenje” dobijenog novca, kreditnog ili bilo kog drugog. Mogu krenuti javne nabavke za tajne račune.

I da, treba podsjetiti kako svo ovo vrijeme Dodik putem svojih namjesnika, a i on lično, mjerka devizne rezerve Centralne banke BiH, ali ništa od toga. Na njenoj zgradi se već kočoperi natpis: Bakir, zauzeto…

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...