DŽENAN ĐONLAGIĆ APELUJE: "Vrijeme nam nije saveznik, 'korona zakon' realizirati ŠTO PRIJE"

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i šef Kluba zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić kazao je kako je najvažnije da se tzv. korona zakon u FBiH realizuje što prije kako bi se sačuvala radna mjesta i spasile firme. Upozorio je da nam vrijeme nije saveznik, te izrazio zabrinutost za brz oporavak ekonomije.

  • Politika

  • 09. Apr. 2020  

  • 0

Govoreći za Dan uživo Đonlagić je rekao kako nakon prestanka pandemije, slijedi težak period za ekonomiju u cijelom svijetu te da je bitno reagovati odmah kako bi posljedice, koje će biti teške, bile što manjeg obima.

"Bilo bi dobro da je Vlada FBiH barem jednu ili dvije sedmice ranije donijela taj set mjera, ali je najvažnije sada da se to dovede do kraja i da radnici dobiju subvencionirane plate te osjete podršku države. Ovo je drugačija kriza u odnosu na onu koju smo imali u ekonomskoj historiji. Ovo je kriza koja je prislila ljude da ne mogu ići na posao i zahtjeva distancu. Planeta se suočava prvi put s najvećom ekonomskom krizom i zato je vrlo važno da i mi u BiH što više sačuvamo našu ekonomiju koja je mala i otvorena ekonomija", rekao je Đonlagić.

Istakao je da je to bitno kako se ne bi desio slom u BiH s lancom snabdijevanja i krah u sektoru ponude, a da najveću štetu trpe sektori čiji je rad zabranjen odlukom kriznih štabova zbog čega trebaju biti fokus svih mjera prije svih.

"Primarni fokus svih ekonomskih mjera i Vlade FBiH je zaštititi najranjivije radnike i mali biznisi čije djelatnosti ne rade već neke tri ili četiri sedmice. Mislim da oni moraju biti kompenzirani s platama i doprinosima. Svjetska ekonomija, pa samim time Evrope i regije potencijalno može ući u problem trajne recesije i nisam siguran da će se ekonomski slom riješiti brzo. Ovdje je sada poenta izaći sa što manje ekonomske štete. Kada govorimo o izvozno orijentiranim kompanijama ili onima koji su poslovali na stranim tržištima, mislim da će im se biti teško vratiti jer nakon što prođe pandemija svi će se vratiti vlastitim resursima i domaćoj proizvodnji. To će morati u raditi i BiH. Morat ćemo se okrenuti sebi i proizvodnim djelatnostima koje možemo prizvoditi, prije svega hranu. Moramo mnogo više uložiti u poljoprivredni sektor", rekao je Đonlagić.

Smatra kako će se morati uraditi rebalansi svih usvojenih budžeta i pronaći sredstva kako bi se novac direktno "ubrizgao" u likvidnost preduzeća kako bi se sačuvala radna mjesta. Naglasio je kako nam vrijeme saveznik.

Kritikovao je Vijeće ministara BiH kazavši kako su pasivni, posebno predsjedavajućeg Zorana Tegeltiju kazavši kako je bio nevidljiv u prethodnim sedmicama.

"Svaka pomoć je dobro došla. Siguran sam da je Vijeće ministara BiH kontaktiralo vlade pojedinih zemalja da bi odgovorile i pomogli državi BiH kao adresi, a onda mi dalje raspoređivali tu pomoć na entitete", smatra Đonlagić.

Komentirajući zahtjev CIK-a da se odgodi raspisivanje lokalnih izbora, kazao je kako će parlamentarci zatražiti mišljenje epidemiologa o svemu tome te da će im biti potrebno dvije-tri sedmice da donesu odluku. Ukoliko epidemiološki zdravstveni bilten bude takav da će ugroziti zdravlje stanovništva, onda će, poručio je Đonlagić, izbori morati biti proglongirani.

(N1 / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...