„LEGITIMNI“ ČOVIĆ U PANICI: „Odbacujemo postupanje nelegalnog i nelegitimnog CIK-a, djelovanje i akti neće se prihvaćati…“

Hrvatski narodni sabor oglasio se saopćenjem za javnost

  • Politika

  • 10. Apr. 2020  10. Apr. 2020

  • 5

„Nedopustivo je da nelegalno i nelegitimno tijelo preuzima nadležnosti za koje nema nikakvog zakonskog utemeljenja postupanjem koje nije u mjerodavnosti SIP-a već izvršne i zakonodavne vlasti. Takvo ponašanje smatramo neprimjerenim, time više što se Bosna i Hercegovina trenutno nalazi u složenim vremenima koji dolaze kao posljedica globalne pandemije koja je uzrokovala istovremene izazove zdravstvenim i ekonomskim sustavima.

Sukladno, bilo koja inicijativa, odluka, zaključak ili drugi akt koji donosi nezakonito i nelegitimno tijelo ne može se prihvatiti kao pravno valjan niti se po istome može postupati.

Hrvatski narodni sabor ovime ističe neophodnu potrebu žurnih konzultacija demokratski izabranih predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Bosne i Hercegovine, kao jedinih ovlaštenih i mjerodavnih da u novonastalim okolnostima oblikuju rješenja u Izbornom zakonu glede svih pitanja koja se tiču lokalnih izbora.

Konačno, HNS poziva na transparentno, demokratsko i zakonski utemeljeno djelovanje, te apelira na neodložno i žurno odbacivanje nelegalnih i nelegitimnih tijela i akata koji su protivni zakonskim temeljima Bosne i Hercegovine“, stoji u saopćenju Čovićevog HNS-a.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...