PROCJENE SVJETSKE BANKE: Korona kriza će oboriti BDP naše zemlje za 3,2 posto u 2020. godini

Pad bh. ekonomije će u narednom periodu biti značajan i neizbježan.

  • Ekonomija

  • 10. Apr. 2020  

  • 1

Korona kriza, uz uobičajenu političku nestabilnost, predstavlja najveći rizik u BiH, a ako se kriza produži bruto domaći proizvod BiH bi mogao pasti do 3,2 posto u 2020. godini, što kada se preračuna čini oko 650 miliona dolara, procjena je Svjetske banke, prenose Nezavisne novine. 

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond, koje su bh. vlasti na svim nivoima pozvale u pomoć u suzbijanju ekonomskih posljedica korona krize, procjenjuju da će pad bh. ekonomije u narednom periodu biti značajan i neizbježan.

Svjetska banka je u četvrtak objavila izvještaj o procjeni uticaja krize na bh. ekonomiju, a očekuje se da će MMF izaći sa svojim izvještajem kada i ako Upravni odbor MMF-a odobri brze finansijske instrumente, pomoć i do 330 miliona eura za BiH, pod povoljnim uslovima.

Inače, kako nam je rečeno u MMF-u, u srijedu je istekao rok koji je MMF dao bh. vlastima da dođu do dogovora u vezi s raspodjelom novca koji bi BiH trebalo da bude odobren, kako bi Odbor imao dovoljno vremena da pripremi sve materijale. U četvrtak nam je rečeno da bh. vlasti i dalje vode intenzivne razgovore da pokušaju prevazići problem koji je uslijedio jer ne postoji saglasnost kako će FBiH i kantoni raspodijeliti svoj dio novca.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...