POTEZ KOJI JE IZAZVAO OGROMNU ZABRINUTOST: Političari u desetak zemalja EU zabranili izvoz inzulina i uspaničili 60 miliona dijabetičara

Značajan broj osoba s dijabetesom, pogotovo među onima s dijabetesom tipa 1 ne mogu preživjeti bez inzulina

  • Svijet

  • 10. Apr. 2020  

  • 0

Političari više evropskih zemalja privremenu su zabranili izvoz inzulina. Vijest se brzo prošila, a što je izazvalo ogromnu zabrinutost vrlo visokog broja osoba s dijabetesom ovisnih o inzulinu, prenosi Jutarnji list.

Značajan broj osoba s dijabetesom, pogotovo među onima s dijabetesom tipa 1 ne mogu preživjeti bez inzulina jer im beta stanice gušterače više ne proizvode dovoljno vlastitog inzulina koji omogućuje prebacivanje šećera iz krvi u stanice u tijelu.

Međutim, trenutačno se još uvijek čini kako nema razloga za paniku jer se zabrana izvoza ne odnosi na proizvođače inzulina, nego na distributere lijekova.

Izgleda da je odluka političara da zabrane izvoz inzulina dijelom posljedica neznanja o tome kako funkcionira tržište inzulina i kolike su potrebe u Evropi za inzulinom, a dijelom je izazvana željom da se spriječe teoretske manipulacije distributera kroz izvoz; stvaranje umjetnog manjka te dizanje cijena.

Inzulina u Evropi ima dovoljno te sad treba pričekati hoće li neodmjeren potez izazvati paniku i možebitnu nestašicu.

U Evropi trenutačno nedostaje lijekova i opreme potrebnih za terapiju oboljelih od COVID-19 zaraze poput lijekova za opuštanje mišića, lijekova protiv bolova ili hydroxychloroquina koji uz sumamed ima potencijal ubiti koronaviruse, a inzulini sasvim sigurno ne spadaju u tu kategoriju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...