TRJUMF IZETBEGOVIĆA I KOMŠIĆA:Ustavni sud BiH ukinuo Odluku Vlade RS-a o prebivalištu!

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici ocijenio da je Odluka Vlade RS o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS suprotna odredbama Ustava BiH.

  • Politika

  • 04. Jul. 2014  04. Jul. 2014

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je podnio Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke vlade entiteta Republika Srpska o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a od 17. aprila 2014. godine. Kako je tada naveo apelaciju je podnio radi zaštite ustavnopravnog poretka, zaštite prava i interesa države BiH i svih njenih državljana, kao i s ciljem vraćanja stanja u ustavne i zakonske okvire.

On je tada naveo kako ova materija može biti samo predmetom državnog zakona, ali ne i entitetskih pravnih akata. Izetbegović je naveo da su takvom odlukom Vlade RS-a ugrožena ustavom zagarantirana prava povratnika, jer su njome stvorene neopravdane administrativno-pravne barijere za efektivan povratak.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH na ovu Odluku Vlade RS-a je s istim ciljem podnio i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

"Ustavni sud je utvrdio da je navedena Odluka suprotna članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, budući da je pitanje prebivališta regulirano državnim zakonom. Dakle, slijedi da je to pitanje u isključivoj nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, a ne bilo kojeg organa entiteta Republika Srpska", navode u Ustavnom sudu BiH.

Ustavni sud je u cjelosti ukinuo ovu Odluku i ona će prestati važiti dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku BiH.

Loša vijest za povratnike je to da je Ustavni sud ukinuo i Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska (RS) i Brčko distrikt BiH koji je u aprilu usvojio i Federalni parlament s ciljem olakšanog povratka ostvarivanja prava povratnika.

loading...

trenutak ...