VELIKA RECESIJA VEĆ JE ZAHVATILA NAJMOĆNIJU DRŽAVU: Američka ekonomija pada 26,5 posto u ovom kvartalu

Ekonomisti koje je anketirao NABE, njih 45, očekuje da će se privreda u drugom kvartalu smanjiti za 26,5 posto, nakon pada BDP-a od 2,4 posto u prvom tromjesečju.

  • Ekonomija

  • 11. Apr. 2020  

  • 1

Američka ekonomija je već u kratkoj, dubokoj recesiji, a čak i uz porast nezaposlenosti očekuje se da će potrošači nastaviti trošiti, pokazalo je istraživanje Nacionalnog udruženja za poslovnu ekonomiju (NABE).

Ekonomisti koje je anketirao NABE, njih 45, očekuje da će se privreda u drugom kvartalu smanjiti za 26,5 posto, nakon pada BDP-a od 2,4 posto u prvom tromjesečju.

U drugom dijelu godine očekuju da će rast postati pozitivan, s povećanjem od 2 posto u trećem tromjesečju i 5,8 posto u četvrtom.

"Panelisti koji su učestvovali u NABE-ovom istraživanju vjeruju da je američka privreda već u recesiji i da će ostati u kontrakcijskom stanju za prvu polovinu 2020. godine, jer pandemija koronavirusa ozbiljno ograničava ekonomske aktivnosti", izjavila je predsjednica NABE-a Constance Hunter.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...